VELIKO OLAKŠANJE

‘OSMIJEH JE NA MOM LICU, IMAM RJEŠENJE!’: Ministar najavio ozbiljno financijsko rasterećenje građana – evo kada i kako

Ministar financija najavio je kako će onima s najmanjim prihodima, kojima reforma razreza u porezu na dohodak ne povećava plaće, vjerojatno olakšati drugim poreznim rasterećenjima.

Sveobuhvatom i cjelovitom poreznom reformom velika većina građana će osjetiti pozitivne pomake, poručio je ministar financija Zdravko Marić gostujući u RTL-u Danas.

POREZNA REFORMA: Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

“Dakle, najviši dohodci, ona najviša stopa, tu će doći sigurno do neke korekcije. Ali, mi želimo zadržati socijalnu pravednost, tako da se to ukupno moguće porezne rasterećenje, kada kažem ukupno moguće, vi znate da ja kao ministar financija sigurno neću dovoditi u pitanje proračunsku i politiku javnog duga. Dakle, sve što je u našim projekcijama sadržano da je moguće podnijeti već u 2017., mi ćemo probati sprovesti u djelo tako da će tu promjenu osjetiti velika većina građana. Kod poreza na dohodak moram vrlo jasno reći, dakle, u ovom trenutku nekih 915 tisuća građana nije uopće u poreznim škarama. Svim ovim našim izmjenama, taj broj će se povećati na milijun i pol” pojasnio je Marić.

Najugroženiji će se morati strpiti…

No kada su u pitanju najugroženiji, kojima ova porezna reforma ne mijenja plaću, ipak je bio nešto neodređeniji.

“Što se tiče poreza na dohodak, dakle, dobar dio njih već u ovom trenutku nije u poreznim škarama, ali upravo zato koristim taj pojam sveobuhvatne i cjelovite porezne reforme jer će podići njihov raspoloživi dohodak nekim zahvatima u drugim sustavima, prije svega u sustavu PDV-a. Dakle, što se tiče opće stope PDV-a, ona nije za prvu ruku, u prvom koraku, ali je moguće napraviti određeno redefiniranje stopa” dodao je Marić te istaknuo kako će oi detaljima moći govoriti nakon što se u ponedjeljak sve usuglasi na razini Vlade.

“Imamo kalkulacija, preko šezdeset scenarija koje smo napravili. Osmijeh je na mom licu, došli smo do konačnog rješenja” tvrdi Marić.

Porez na nekretnine od 2018.

Kada je riječ o smanjenju PDV-a, Marić je rekao da se na to ide u drugoj godini.

“Međutim, već u 2017. je ideja da idemo s redefiniranjem sniženih stopa. Dakle, ono što sam nekoliko puta komunicirao, dakle i u sustavu poreza na dodanu vrijednost vidimo neke nelogičnosti, nepravde. Hrvatski građanin, pa čak i onaj s najnižim dohotkom u ovom trenutku plaća manji PDV na recimo sto kuna u odnosu na rezidenta. Tako da, te stvari ćemo sigurno uzeti u obzir i kroz to redefiniranje mislim da ćemo polučiti isto dobar efekt” poručio je.

Marić je rekao da će se porez na nekretnine uvesti 1. siječnja 2018.

“2017. će biti iskorištena za primjenu i adaptaciju postojećeg sustava komunalne naknade, jedinice lokalne i područne samouprave će tu biti apsolutno uključene jer je to njihov prihod. S druge strane, ono što je važno, već u ovom trenutku sve naše simulacije koje već sada radimo pokazuju da za veliku većinu građana neće značiti povećanje. Ali, kada sam spomenuo jedinice lokalne i područne samouprave, možda i ovu priliku da iskoristim jer znam da je na njima dosta veliki pritisak, kad smo pričali i porezu na dohodak, njima će se ovaj put kompenzirati. Za razliku od prijašnjih izmjena, ovaj put će im se kompenzirati” ističe Marić

Povratak na Net.hr