SAM SVOJ MAJSTOR

ZBOG ZARADE TRLJA RUKE: Idejni tvorac uspješnog alata Googlea napustio industriju i bacio se u poljoprivredu

Kada je 2003. Google proradio Google Alert, alat čiji je idejni kreator mladi informatičar Naga Kataru, taj tada 26-godišnjak zasigurno nije ni sanjao da će jednog dana biti poljoprivrednik. No, činjenica da nije u svojoj Indiji već u Silicijskoj dolini ipak ga je mučila više no što je mislio pa je tako danas vlasnik plantaže badema u Kaliforniji na kojoj uzgaja i marelice. I naravno zarađuje –  možda i bolje nego što bi u informatičkom sektoru – 2,5 milijuna dolara godišnje!

Naga Kataru, informatičar poznat kao kreator Google Alert, danas više nije u informatičkoj industriji, piše CNN. Štoviše, njegov novi biznis sasvim je suprotan od toga – bavi se poljoprivredom u Kaliforniji!

Katara je u Googleu radio od 2000. godine i bio je tada 40 zaposleni inženjer među stotinu zaposlenih. Otvaranje vrata Googlea za tada 25-godišnjeg indijskog inženjera, inače jednog od najboljih programera na Indijskom institutu za tehnologiju, bila je velika stvar.

No, možda je za Google bila važnija njegova ideja koju su u početku odbacili da bi se poslije njome služile stotine milijuna ljudi. Riječ je o Google Alertsu lansiranom 2003. i jednom od najkorisnijih alata za praćenje web sadržaja.

Iz informatičke industrije u dokumentarni film i teatar

Kataru je u Googleu proveo osam godina, a onda je, priča, shvatio da stagnira. “Radila je samo jedna strana mog mozga, a ja sam želio istražiti i drugu”, rIječi su kojima je opisao svoj odlazak iz velike kompanije.

NEMIRAN DUH: Ostavio posao i osnovao tvrtku koja izvrsno zarađuje dok on putuje svijetom

Već tada se odlučio za savim drugu industriju, odnosno savim novi teritorij – izradu kratkih dokumentarnih filmova i teatar. Prijavio se i primljen je u poznatom svjetskom teatru Second city gdje je također proveo neko vrijeme.

No, još 2008. kupio je oko 130 hektara veliku farmu u Modestu u Kaliforniji. Tada je bila kupljena samo kako bi diverzificirao kapital.

Mirisi Indije privlačili ga poljoprivredi

“Mislio sam je prodati nakon pet godina. No, podsjećala me na Indiju. Nedostajao mi je taomšnji miris voća i cvijeća”, kaže Kataru koji je poslije ondje napravio plantažu badema i o njegovom uzgoju naučio sve sam.

ON JE DJECI BAŠ COOL: Mladi fizičar radio od jutra do mraka da bi danas imao tvrtku koja izvrsno zarađuje

Danas je taj posjed, na kojem se također uzgajaju u marelice, vrlo profitabilan, a na njemu je zaposleno osmero radnika. Godišnje zarade 2,5 milijuna dolara!

No, Kataru i dalje ne miruje! Trenutno radi doktoratu na Stanfordu i to iz zaštite okoliša i istraživanja. No, to je samo priprema za ono što zaista želi, usavršavanje poslovanja farmi.

“Nije li ironično da se svega 150 kilometara od Silikonske doline nalaze farme, a da se na njima ne čini puno na kako bi se poboljšao proces proizvodnje. Kao tehnolog, smatram da ja mogu učiniti nešto na tom području”, kaže Kataru.

DJEVOJKA NA RADU U NJEMAČKOJ: Još nisam svjesna da zarađujem jednu hrvatsku šefovsku plaću

Povratak na Net.hr