NESVAKIDAŠNJI POSLODAVAC

ZAPOŠLJAVAJU LJUDE S DOSJEOM: ‘Dali smo im šansu i pronašli prave skrivene dragulje’

Dan Mayer zaposlio je danas 34-godišnjeg Michaela Taylora kada mu nitko nije želio dati posao. Do danas ga unaprijedio čak sedam puta. Bivši kriminalac i zatvorenik za njega je odličan kadar.

Michael Taylor u tvornici proizvoda za kućanstvo i osobnu uporabu Nehemiah Manufacturing u Cincinnatiju unaprijeđen je čak sedam puta u proteklih pet godina.

A prije no što se zaposlio u tvrtki nigdje nije mogao pronaći posao, jer na koja god je vrata pokucao bio je odbijen. “Poslodavci su me provjerili i potom se povukli”, kazao je.

Taylor, jedan od 60 zaposlenika tvornice koji imaju jednu stvar zajedničku – kriminalni dosje. Godinama se borio s ovisnošću o alkoholu i drogi te više puta bio na odvikavanju, a u svojim dvadesetima neko je vrijeme proveo i u zatvoru zbog pljačke. I to je bilo upravo ono što je vlasnik tvrtke Dan Mayer tražio.

Prije osam godina, Mayer je imao ideju – želio je kombinirati svoje tridesetogodišnje iskustvo u industriji sa društvenom misijom. Potom je otvorio tvrtku na 30 tisuća metara četvornih i odlučio zapošljavati prijestupnike ili one koji su se borili s ovisnošću. Danas tvrtka ima tri objekta, sve u nekim od najsiromašnijih dijelova Cincinnatija. Poslovanje povlači 50 milijuna dolara godišnjeg prihoda i zapošljava ukupno 110 ljudi.

Nekad beskućnica i ovisnica, a danas vrijedna radnica

No, Mayer je najponosniji zbog radnika koji su dobili drugu priliku u životu. “Dali smo im šansu i pronašli neke skrivene dragulje među našim odanim radnicima”, kaže on.

U tvornici radnike prvo zaposli na određeno vrijeme i to kao utovarivače proizvoda. Tako je počeo i 34-godišnji Taylor koji je prije toga prošao je trotjednu obuku i potom počeo zarađivati tek 8,75 dilara po satu. Potom su ga promaknuli na viličar, onda u nadzornike proizvdnje da bi na kraju završio među menadžerima za operacije. Danas zarađuje 70.000 dolara godišnje.

“Bila je to velika bitka za mene nakon zatvora. Svi vas tretiraju kao gubitnika. Čudo je da se nisam ponovno vratio drogi. Druga prilika u Nehemiahu dogodila se u pravo vrijeme”, kazao je Taylor.

Felicia Johnson (42) voditeljica je tima od šest ljudi, nagleda pakiranje i osigurava da tvrtka provede dnevne proizvodne ciljeve. Prije ovog posla bila je nezaposlena i često beskućnica. U ranoj mladosti drogirala se kokainom i izgubila je kontrolu nad životom. Bila je uhićena više puta i odvojena od njeno troje djece. Veliki preokret za nju dogodio se prije osam godina kada je otkrila Nehemiah. “Sada imam određene poslovne vještine, odgovorna sam i vođa. Naučila sam da vrijedim”, kaže ona za CNN.

Prema službenim podacima, svega 50 posto bivših zatvorenika u Sjedinjenim Dražavama dobije priliku za pronalazak posla nakon odsluženja kazne. Taj postotak smanjuje se na 31 posto ako su višestruki prijestupnici.

Povratak na Net.hr