'Zaposlit ćemo tisuće, izvoziti naftu i plin, a Slavonija će zarađivati milijarde'

‘Ne znam zašto netko 20 godina nije brinuo da se Hrvatska pozicionira kao energetski lider ovog dijela Europe, pa da izvozimo plin i naftu, zaposlimo ljude’…, istaknuo je Vrdoljak.

Nakon Jadrana, Hrvatska je krenula i u projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na svom kopnenom području. U Osijeku je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvorio prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih područja ukupne površine oko 15 tisuća četvornih kilometara koji se najvećim dijelom protežu uz rijeku Dravu te nešto manje u istočnoj Slavoniji i uz Savu, piše Jutarnji list.

‘Nakon što smo iz INE preuzeli stare podatke uvidjeli smo velike potencijale koji su se istraživali, a iz raznoraznih razloga nisu eksploatirani. Natječaj će biti otvoren do 15. veljače 2015., prve koncesijske ugovore potpisat ćemo najkasnije do 15. lipnja 2015. i nadamo se da će već u drugoj polovici 2015. krenuti industrijske investicije, nove bušotine i radna mjesta. Sa novom proizvodnjom gradit će se nova plinska i naftna infrastruktura, novi plinovodi i naftovodi sa tih polja, što znači nove građevinske i strojarske radove i zapošljavanje nekoliko tisuća ljudi’, rekao je Vrdoljak, dodavši kako je ‘ovaj natječaj puno perspektivniji za potencijalnu proizvodnju, nego onaj na moru, jer ovdje imamo dokazanu proizvodnju.’

Očekuju se iznimno veliki prihodi

‘Ne znam zašto netko 20 godina nije brinuo da se Hrvatska pozicionira kao energetski lider ovog dijela Europe, pa da izvozimo plin i naftu, zaposlimo ljude… Neću reći da je netko bio zločest pa to namjerno uništavao, ali činjenica je da to nitko nije aktivirao’, istaknuo je Vrdoljak.

Prihodi koji se u konačnici očekuju trebali bi biti iznimno veliki. Prema riječima direktorice Agencije za ugljikovodike Barbare Dorić državni proračun je u prošloj godini na količini od 13,6 milijuna barela uprihodio oko 360 milijuna kuna, a prema novom modelu to bi trebalo biti 3,8 milijardi kuna.
http://www.jutarnji.hr/slavonija-ce-zaradivati-milijarde-vrdoljak–izvozit-cemo-plin-i-naftu–zaposliti-ljude—-zasto-se-nista-nije-radilo-20-godina-/1207260/

Povratak na Net.hr