Uskoro će nam i na placu izdavati račune?

Veliki i srednji trgovci i ugostitelji od 1. siječnja iduće godine mogu biti prijavljeni od strane građana ako im ne izdaju račun i biti kažnjeni kaznama između 5.000 do pola milijuna kuna, ovisno o utvrđenoj šteti koju su napravili nepoštivanjem Zakona o fiskalizaciji u prometu s gotovinom.

Kako se doznaje iz Ministarstva financija, ostale će djelatnosti koje posluju s gotovinom morati uvesti fiskalne kase do 1. travnja, dok će pojedini mali subjekti, njih između tri i četiri tisuće, oslobođeni izdavanja računa, paušalno plaćati porez.

Trgovcima i ugostiteljima je, naime, zabranjeno da paušalno plaćaju porez jer se ta mogućnost odnosi na subjekte koji nisu u sustavu PDV-a, ne vode knjige i nemaju naplatni uređaj, nego knjigu računa prema kojoj se vidi koliko su ih izdali – frizeri, pedikeri, cvjećari, prodavači na tržnicama i slično.

Uskoro i računi na tržnicama?

Što se tiče odvjetnika, i oni će od 1. travnja morati izdavati račune, s tim da na njima neće morati biti ispisano ime klijenta.

No, kod prodaje na tržnicama važno je reći da je ona zasad oslobođena naplate PDV-a, ali i da bi tome mogao doći na kraj novi Zakon o PDV-u koji će biti donesen do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Velika je vjerojatnost, navode izvori iz Ministarstva, da će se nakon donošenja tog zakona koji mora biti usklađen s direktivama Europske komisije računi izdavati i na tržnicama. No, to tek preostaje za utvrđivanje.

Do daljnjega će prekupci, koji su i dosad izdavali račune, morati uvesti tzv. fiskalne kase, što, naravno, košta. Certificiranje kase će koštati 300 kuna na rok od pet godina, dok će sama prilagodba kasa – za koje su utvrdili da mogu biti samo nadograđene u 90 posto slučajeva – varirati ovisno o nabavci softvera potrebnog za prelazak na novi sistem praćenja računa.

Trošak uvođenja blagajni

Ti softveri mogu koštati više stotina do tisuću kuna, a trošak raste ako spadate u ovih 10 posto čije se kase ne mogu prilagoditi. Podsjetimo, ministar Slavko Linić kazao je da ni to ne bi trebao biti strašan trošak jer se računalo povezano s kasom i internetom može nabaviti po cijeni od 3.000 kuna pa trošak, ako startate od nule, može se procijeniti na 4.000 kuna.

Internet uopće ne smatraju problemom u Ministarstvu. U konzultacijama s telefonskim operaterima zaključili su da je samo pet posto Hrvatske nepokriveno internetom. Ako se subjekti koji posluju s gotovinom nalaze baš u tim područjima, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije će im izdati potvrdu o tome, pa će se i takvi gospodarstvenici naći u razredu “paušalista”.

Šok i nevjerica

Kad su čuli da se u Vladi Republike Hrvatske novinarima za sendvič ili kavu plaćen gotovinom ne izdaju računi, naši su izvori iz Ministarstva ostali zapanjeni.

Povratak na Net.hr