Klizi li i ova nekad uspjesna tvrtka prema rubu propasti?

“Zagrebacki velesajam vec nekoliko godina organizacijski je devastirana tvrtka. Direktori su dolazili i odlazili, ali nikako da se krene u kvalitetne strukturalne promjene tvrtke. Trenutna organizacija, niti horizontalna ni vertikalna ne postoji. Radnici se rasporeduju na poslove bez adekvatnih rjesenja, hijerarhija takoder ne postoji, vise se ne zna tko sto radi, tko je za sto odgovoran i tko kome daje daje radne zadatke.”

Pismo s ovim uvodom poslao je Sindikat branitelja i radnika Zagrebackog velesajma Upravi Zagrebackog holdinga i voditeljici podruznice Velesajam Marini Pavkovic. Na celo voditeljice Holdingove podruznice Zagrebacki velesajam Marina Pavkovic imenovana je pocetkom godine, a njezino upravljanje jednim od simbola Zagreba obiljezila je najava svojstvena novokomponiranim hrvatskim menadzerima: Velesajam treba redizajnirati.

Kada je dolazila, Pavkovic je izradila dokument u kojem je iznijela svoju viziju tvrtke.

“Izblijedio istina, od teskih mijena, kriza i ratova, zuba vremena i opce nebrige. Oslabio, pohaban, ali i dalje potentan brand, koji u rukama jednih nije nista vise od hrpe starog betona i zeljeza, a u drugima ljeska sjajem obiteljskog srebra. Sto ce biti pokazat ce vrijeme, stoji u uvodu koji potpisuje voditeljica podruznice Velesajam a na koji podsjeca Novi list.

Izmedu ostalog, navela je tada da je trenutak za “donosenje strateskih odluka koje ce sustinski i dugorocno promijeniti postojeci model poslovanja Velesajma”.

‘Dobili smo sve sto nismo zeljeli…’

Nazalost, ako je suditi prema ocjeni Sindikata koju su iznijeli u pismu, pomaka nabolje nema.

“Dobili smo sve sto nismo zeljeli: neorganiziranost, smanjenje produktivnih radnih mjesta, izostanak koordinacije s rukovoditeljima, konfuziju kod dodjeljivanja radnih zadataka, nepostivanje hijerarhije, neproduktivnost radnika s visokim koeficijentima (savjetnici)…

Radi ozbiljne zabrinutosti branitelja na Zagrebackom velesajmu za svoja radna mjesta, koja osiguravaju egzistenciju njihovim obiteljima, hitno zahtijevamo od rukovodstva Zagrebackog velesajma postavljanje osoba za koje smo dali i suglasnost na mjesto direktora Sektora za sajmove i Sektora za tehnicke poslove, smjenjivanje rukovoditeljice Odjela za kadrovske i pravne poslove, zurnu i hitnu organizaciju Zagrebackog velesajma, rjesavanje statusa savjetnika i/ili osoba s visokim koeficijentima koji do sada nisu pokazali produktivnost u radu”, stoji u spomenutom pismu.

Voditeljica Velesajma Sindikatu je na pismo odgovorila pismom, slozivsi se tek s navodom da smo suoceni s visokim stupnjem devastiranosti Velesajma. Popunjavanje rukovodne hijerarhije, napisala je, onemoguceno je od strane Holdinga.

Sindikat je “utjesila” recenicom u kojoj porucila da svi imaju pravo biti ozbiljno zabrinuti za svoje radno mjesto i egzistenciju, ali i na cinjenicu da radnici Velesajma redovito primaju osobne dohotke, sto je nazvala privilegijom.

Otkazivanje sajmova i rasprodaja prostora

Izvori rijeckog dnevnika s Velesajma kao zabrinjavajucu cinjenicu isticu da se pod novom voditeljicom ove Holdingove podruznice nastavlja unistavati osnovni posao tvrtke, a to je sajamska djelatnost. Rukovoditelji Velesajma, naime, uspjeli su otkazati cak deset sajmova: auto-show, Cro tour, sajam obrtnistva, graditeljstva, medicine, sajam zupanija, ski show, sajam Educa. Vinovita i Energetika.

Ipak, ono sto najvise plasi zaposlenike Velesajma nisu novi projekti menadzerice Marine Pavkovic, nego prodaja prostora koju je javno, na HRT-u najavila Sandra Svaljek, zamjenica opravdano neoperativnog gradonacelnika Milana Bandica.

Zainteresiranih kandidata za kupnju prostora navodno ima, a u pitanju su tvrtke koje vec koriste prostore na Velesajmu

http://www.novilist.hr/Vijesti/Zagreb/Zagrebacki-velesajam-na-rubu-propasti

Povratak na Net.hr