IZBOR ZA 2016.

ZADOVOLJAN RADNIK, PROFIT ZA TVRTKU: Ovo su kompanije koje imaju posebne pogodnosti za majke zaposlenice!

Svjesne značenja nove uloge u životu, ali i činjenice da žele zadovoljne radnike jer im oni donose profit, velike svjetske tvrtke odlučile su olakšati način poslovanja zaposlenim majkama.

Svaka žena koja je uedno i majka zna da je ova druga draga joj titula ujedno i još jedno radno mjesto u životu koje će svakodnevno morati paralelno voditi uz ono na kojem je inače zaposlena. Stoga su brojne svjetske tvrtke svojim zaposlenicama olakšale radne uvjete, a sto najboljih donosi portal Workingmother.com. Među njima su dakako i neke koje posluju i u Lijepoj našoj.

Ipak, moramo naznačiti da Hrvatska ima drugačije uređene zakone pa poštujući ih tvrtke ženama osiguravaju daleko veća prava nego što bi im to osigurale kad tih zakona ne bi bilo. No, u svakom slučaju pogodnosti ima.

Niz pogodnosti od rođenja djeteta do daljnjeg odgoja

Na prvom jestu liste jedna je ipak nama manje poznata. Riječ je o američkoj konzultantskoj tvrtki A.T. Kearney. Njihovo poslovanje “posloženo” je tako da brižno pristupaju obiteljskom životu svojih zaposlenika. Tako, primjerice svaka osoba koja se porodi ili odluči usvojiti dijete ima pravo na godinu dana dopusta koji je djelomično plaćen.

Dakako, u Hrvatskoj se to podrazumjeva zakonski, međutim u svjetskim tvrtkama ta pravila ne vrijede pa ovakvim potezima itekako kod roditelja dobivaju na cijeni. Ista tvrtka omogućuje svojim zapsolenicima roditeljima da se u slučaju prinove u obitelji prebace na djelomično radno vrijeme u idućih godinu dana.

Kako djeca zaposlenika rastu, tvrtka im omogućava korištenje besplatno savjetovanje i edukaciju te edukaciju za djecu i njihovo čuvanje tijekom posla. Također je moguće da smanje svoj broj radnih sati te da se njihov posao raspodjeli i na druge.

Financijske potpore za za djecu s posebnim potrebama

Šesta na ljestvici 100 najboljih je tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj – Allianz osiguranje. Julia Gutz -Moller iz te tvrtke pohvalila se kako joj je upravo tvrtkin program pomogao prebaciti se iz statusa žene s karijerom u status zaposlene majke s obitelji.

Nove mame u toj tvrtki dobiju četiri tjedna punu plaću, one koje se odluče usvojiti djecu potporu od 2500 funti, a postoji i program financijske potpore za roditelje koji imaju djecu s posebnim potporema. Subvencionira se i čuvanje djece.

Rad preko interneta

Na devetom mjestu nalazi se kozmetička tvrtka AVON. Oni imaju vrlo fleksibilnu politiku rada te svoje poslove masovno obavljaju putem interneta. Zaposlenici inače imaju prosječno 27 radnih dana godišnjeg odmora. Nove mame imaju 1o tjedana pune plaće, a mjesec dana nakon povratka na posao obim posla im se smanjuje. Odnedavno imaju i trenericu za majčinstvo koja ženama koje su prvi put postale majke olakšavaju novu situaciju pomažući im nastojeći da se ne osjećaju usamljeno.

Ne rađaju se sve velike ideje od 9 do 17 sati

Na listi je i IBM u kojem ističu kako se sve velike ideje ne rađaju “od 9 do 17 sati”. Upravo zbog toga njihovo radno vrijeme je fleksibilno. Sličan pristup imaju i zaposlenicama majkama u svojoj tvrtki. A veliki dio posla obavljaju i putem Interneta. Oni svojim rodiljama daju 14 plaćenih tjedan dopusta ili šest tjedana kada usvoje dijete. Imaju i servis životnih trenera koji pomažu roditeljima.

Ostale svjetske kompanije i cijelu listu možete pogledati OVDJE.

Povratak na Net.hr