Za internetsku stranicu EU daje do 10.000 eura!

Europska komisija pokrenula je projekt u kojem će male tvrtke moći dobiti do 10 tisuća eura za izradu web-stranice i digitaliziranje svojega poslovanja.

Kao pilot-projekt ta se novost već provodi u dvjema španjolskim regijama, Extremaduri i Murciji, a od 2014. godine počet će se provoditi u cijeloj Europskoj uniji.

I Hrvatska se može uključiti, što bi značilo da bi sljedeće godine, teoretski, i “jednostavna trgovačka društva” s temeljnim kapitalom od 10 kuna mogla postati konkurentnija u prodavanju svojih roba ili usluga tako što bi od Europske unije dobila do 10 tisuća eura za razvoj digitalnog poslovanja.

”Mala poduzeća koja se koriste digitalnim uslugama rastu dvostruko brže, izvoze dvostruko više i stvaraju dvostruko više novih radnih mjesta. Svi bi od ovoga trebali imati koristi, kao što već sada imaju koristi Murcia i Extremadura u Španjolskoj”, kaže europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes.

Projekt u provedbi funkcionira tako da mala i srednja poduzeća prijave nadležnom tijelu konkretan plan ulaganja u svoj ICT sustav (ICT je skraćenica za informacijske i komunikacijske tehnologije) i objasne kako bi ta ulaganja učinila njihovu tvrtku konkurentnijom i uspješnijom. Zatim im se odobrava vaučer u iznosu do 10.000 eura, koji se isplaćuje iz strukturalnih fondova Europske unije, piše Večernji list.

Tim vaučerom vlasnik malog poduzeća može platiti uslugu nekoj informatičkoj tvrtki koja je također registrirana i dio je ove sheme. Ta informatička tvrtka obavi posao za malu tvrtku, dobije vaučer i unovči ga na teret proračuna Europske unije. Da bi sustav proradio u Hrvatskoj, potrebno je da ovlašteno tijelo državne ili regionalne vlasti uključi tu shemu ICT vaučera u svoj opći operacijski program rada.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr