‘Za 2.400 kn dobijemo samo najskuplje novine u RH’

‘Nikakva korist ni od tih novina, iako su najskuplje u Lijepoj našoj, njima u našoj kući jedino ložimo vatru! Zašto te novine ne budu na slobodnom tržištu pa da ih kupac, čitatelj, kupi prema vlastitoj volji, kao i ostale tiskovine?’, kaže obrtnik Josip Lukačević iz Trnave.

Obrtnik Josip Lukačević iz Trnave požalio se novinarima da mora kupovati Obrtničke novine, publikaciju Hrvatske obrtničke komore (HOK) koja izlazi šest puta godišnje kao dvomjesečnik. Kaže, obrtnici moraju Komori plaćati godišnji doprinos od 1.200 kuna, a zauzvrat “jedino” dobivaju Obrtničke novine.

Budući da su u Lukačevićevoj obitelji dva člana nositelji dva zasebna obrta vezanih uz vinarstvo, vinogradarstvo i usluge, oni godišnje za dva obrta Komori, prema njenom automatizmu, plaćaju 2.400 kn komorskog doprinosa!

Zašto cijela Komora počiva na načelu ‘pod mus’?!

“Zapravo, s obzirom na to da to jedino imamo od članstva u Komori, tih 2.400 kn godišnja je cijena Obrtničkih novina koje moramo uzimati duplo, za oba obrta. Zašto automatizam za članstvo u HOK-u? Zašto automatizam za toliki komorski doprinos? Zašto automatizam za novine? Zašto cijela Komora počiva na načelu ‘pod mus’?!”, komentirao je Lukačević za Glas Slavonije.

“U tim Obrtničkim novinama dosad nisam pročitao nešto o nekom obrtniku, neki koristan sadržaj, savjet, sugestiju, prijedlog za tu granu obrtništva. U toj publikaciji Komora reklamira samu sebe. Nikakva korist ni od tih novina, iako su najskuplje u Lijepoj našoj, njima u našoj kući jedino ložimo vatru! Zašto te novine ne budu na slobodnom tržištu pa da ih kupac, čitatelj, kupi prema vlastitoj volji, kao i ostale tiskovine?”, kazao je Lukačević, koji je ova pitanja pismeno postavio Komori. Odgovor nije dobio.

‘Mi dajemo savjete i promoviramo obrtnike’

Voditeljica Službe za odnose s javnošću HOK-a Snježana Tomić nije komentirala tvrdnju da obrtnici za doprinos dobivaju tek novine. Kada je o Obrtničkim novinama riječ, kazala je, one daju obavijesti, upute i savjete o aktualnim temama važnim za obrtničke djelatnosti, od pregleda novih zakona i propisa, uputa…

“Svrha novina je informiranje, promocija i edukacija obrtnika, no nije riječ o novinama na tržištu, nego glasilu institucije”, kazala je Tomić poručivši gospodinu Lukačeviću da se javi u Udruženje obrtnika Đakovo “kako bi dobio potrebne informacije i prema vlastitim mogućnostima angažirao se za unapređenje svoje djelatnosti i obrtništva općenito”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr