VRTOGLAVI IZNOSI Evo koliko zarađuju bankari u Hrvatskoj

Rukovodstvo PBZ-a, Zabe, Erstea te Hypo i RBA, koštalo je svoje banke u deset godina ukupno 1,76 milijardi kuna. U deset godina to je 250 tisuća prosječnih bruto plaća ili 521 tisuća prosječnih mirovina

Vodeće hrvatske banke, njih šest – Privrednu, Zagrebačku, Erste, Raiffeisen, Hypo i Splitsku, Novi list je pitao kolike su bonuse rukovodećim ljudima isplatili u razdoblju od 2005. do 2014. godine. Konkretan odgovor, i to za svaku godinu ponaosob, dobili su jedino iz Erste banke, dok su PBZ, Zaba i RBA u svojim odgovorima objašnjavali politiku nagrađivanja, s time da su iz PBZ-a uputili na njihova financijska godišnja izvješća u kojima stoje takvi podaci.

Višemilijunski bonusi

Prema odgovoru iz Erste banke, ta je banka pored ostalih primanja u deset godina isplatila ukupno 66 milijuna kuna bonusa ključnom rukovodstvu.

Godišnje izvješće Zabe otkriva da su u deset godina njihovim ključnim ljudima, a broj se ovisno o godini kreće od 40 do 45 ljudi, isplatili ukupno 299 milijuna kuna različitih nagrada, odnosno dodataka mimo osnovnih plaća.

U PBZ-ovim izvješćima ne postoji za svaku godinu stavka na kojoj su izdvojeni bonusi za vodeće ljude, ali na razini cijele banke u deset je godina ukupno isplaćeno 265 milijuna kuna bonusa.

Dakle, nagrađujući svoje najvažnije ljude, tri su vodeće banke u deset godina isplatile 630 milijuna kuna bonusa. U to naravno nisu uračunate dividende koje su dobivali na osnovi udjela u bankama.

Dobili 250.000 prosječnih plaća

Što se tiče ostalih banaka, one u svojim izvješćima za svaku godinu nemaju posebno izdvojene bonuse, nego tek ukupan iznos za plaće, naknade, nagrade i bonuse vodećem rukovodstvu. Splitska banka i taj podatak daje objedinjen s troškovima ostalih zaposlenika, piše Novi list.

No, kad se za pet banaka, PBZ, Zabu, Erste, RBA i Hypo izdvoje podaci o primanjima ključnog rukovodstva, što je najviše 150 ljudi u svim bankama, oni su u proteklih deset godina kroz plaće, bonuse i naknade koštali svoje banke ukupno 1,76 milijardi kuna, što je 250 tisuća prosječnih bruto plaća ili 521 tisuća prosječnih mirovina za punih 40 godina staža.

Povratak na Net.hr