Vlada prodaje Hrvatsku lutriju i HEP građanima?

Prema neslužbenim informacijama bila bi riječ o stateškoj odluci u kojoj bi se dionice ovih dviju kompanija ponudile hrvatskim građanima, a ne bi se prodavale stranima vlasnicima.

Hrvatska elektroprivreda i Hrvatska lutrija idu u javnu ponudu dionica. To je HRT-u neslužbeno potvrđeno. Nisu otkriveni detalji, pa nije poznato koliki bi se udjeli privatizirali, koji dijelovi HEP-a i slično. No doznajemo da bi radnici – kada dođe do prodaje – trebali imati povlašten status.

Prema neslužbenim informacijama bila bi riječ o stateškoj odluci u kojoj bi se dionice ovih dviju kompanija ponudile hrvatskim građanima, a ne bi se prodavale stranima vlasnicima. Očekuje se veliki interes, a prema prvim informacijama na tržište bi izašlo između 20 i 30 posto dionica tih kompanija.

21 milijarda kuna

Od privatizacije HEP-a prihodovalo bi se otprilike 20 milijardi kuna, a od privatizacije Hrvatske lutrije oko milijardu kuna. Radnici tih tvrtki dobivali bi dionice po povlaštenim uvjetima.

”O inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) za HEP ne možemo sada razgovarati”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić prije sjednice Vlade. ”Treba prvo pripremiti taj projekt, ako će se u to uopće ići. Za tako ozbiljne projekte uvijek treba šest do osam mjeseci dobre pripreme. Prema tome, o tome ne možemo sada razgovarati”, rekao je Grčić.

Povratak na Net.hr