Loše vijesti: Vlada povećala trošarine na gorivo!

Vlada je odlučila povećati trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, koje na snagu stupaju 3. rujna.

Prema donesenoj Uredbi o visini trošarina, nova cijena trošarine za olovni benzin iznosi 4.100 kuna za 1.000 litara što je povećanje od 10 lipa po litri.

Za isti iznos je povećana trošarina za bezolovni benzin koja sada košta 3.460 kuna za 1.000 litara, kao i za plinsko ulje i kerozin za pogon. Ta trošarina će od sada iznositi 2.660 kuna za 1.000 litara. Trošarina za plinsko ulje za grijanje povećana je za 8 lipa po litri te sada iznosi 423 kune za 1.000 litara.

Povećanje trošarina neće utjecati na maloprodajne cijene, tvrde iz Vlade

“Povećanjem visina trošarine postiže se godišnji efekt povećanja prihoda Državnog proračuna u iznosu od cca 230 milijuna kuna, a do kraja 2013. godine cca 60 milijuna kuna. Predloženo povećanje visine trošarine neće utjecati na maloprodajne cijene naftnih derivata budući da će se za odgovarajući iznos umanjiti premija energetskih subjekata, obzirom da oni više nemaju obvezu držanja odgovarajućih skladišta posebno uređenih i opremljenih za skladištenje goriva”, priopćili su iz Vlade.

Određene i najviše maloprodajne cijene

Paralelno s povećavanjem visine trošarina, na snagu su stupile i Izmjene pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata u kojem su utvrđene nove visine premije energetskog subjekta.

Tim pravilnikom visina premije energetskog subjekta za motorne benzine i dizelsko gorivo eurodizel BS utvrđuje se u iznosu od 0,66 kn po litri goriva (što čini smanjenje od 0,10 kn/l). Nadalje, ovim Pravilnikom utvrđuje se visina premije energetskog subjekta za plinsko ulje za grijanje i dizelsko gorivo plavi dizel u iznosu od 0,50 kn/l (što čini smanjenje od 0,08 kn/l za plinsko ulje za grijanje, dok se razina premije za dizelsko gorivo plavi dizel ne mijenja)

Ove odluke na snagu stupaju 3. rujna.

Povratak na Net.hr