Vlada poslala vodič za 60.000 građana. Kako do otpisa dugova?

U povodu početka provedbe mjera otpisa duga i odgoda ovrha, iz Vlade je u ponedjeljak navečer medijima upućeno priopćenje s uputama za građane.

U priopćenju se navodi kako je započela provedba mjera otpisa duga i odgoda ovrha, kojom Vlada zajedno s vjerovnicima, želi pružiti novi početak prezaduženim građanima. Privremene i jednokratne mjere obuhvaćaju oko 60.000 prezaduženih građana i njihovih obitelji, uključujući umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom.

Poziv i drugim vjerovnicima

Otpis dugova je moguć jer je Vlada postigla dobrovoljni sporazum s teleoperaterima, velikim gradovima, bankama i javnim poduzećima koji su pokazali društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost. Vlada poziva i druge vjerovnike da se uključe u sporazum i da svojim prezaduženim sugrađanima pruže priliku za novi početak, kaže se u priopćenju.

Upute kako do oprosta dugova

U uputama “Kako do otpisa dugova – kriterij A”, priloženim priopćenju, navodi se da građani kriterij A zadovoljavaju ako: primaju zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN), pomoć za uzdržavanje (PZU) ili osobnu invalidninu; ako im je na dan 30. rujna 2014. račun bio blokiran dulje od godinu dana; ako su dužni vjerovniku koji je potpisao Sporazum o otpisu dugova, a popis vjerovnika može se naći na internetskoj adresi: http://bit.ly/popis_vjerovnika; ako dugovi za koje je račun blokiran ne prelaze 25.000 kuna prema državnim tvrtkama odnosno 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i gradovima.

Građani mogu provjeriti jesu li na popisu u poslovnicama Fine (popis poslovnica može se naći na web adresi http://bit.ly/FINAposlovnice) ili na web stranici Fine http://bit.ly/RegistarDuga.

Potrebno je prikupiti dokumente: ispis Pregleda duga (u poslovnicama Fine ili ovlaštenim centrima za socijalnu skrb u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Osijeku i Splitu; uz obvezno predočenje osobne iskaznice); ispunjen Zahtjev za otpis duga (u poslovnicama Fine, svim centrima za socijalnu skrb ili na internetskoj adresi http://bit.ly/zahtjev_za_otpis); potvrda o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje ili osobnu invalidninu (u svim centru za socijalnu skrb).

Dokumentaciju treba dostaviti vjerovniku/vjerovnicima. Ako se dug odnosi na više vjerovnika koji su pristupili Sporazumu, ispunjene pojedinačne zahtjeve za otpisom duga zajedno s ostalom dokumentacijom, treba odvojeno dostaviti svakom od tih vjerovnika od kojeg građani traže otpis duga. Dokumente vjerovniku građani mogu do 2. travnja 2015. dostaviti na adresu koju vjerovnik odredi i javno objavi. Građani to mogu učiniti osobno, poštom ili elektroničkom poštom (e-mailom).

Zahtjeva za otpis duga vjerovnici zaprimaju i obrađuju te redovito obavještavaju Finu o statusu zahtjeva. Vjerovnici obavještavaju Finu o primljenom zahtjevu u roku od 8 dana. Status svog zahtjeva građani mogu provjeriti u svakom trenutku u poslovnici Fine (uz predočenje osobne iskaznice) ili na web stranici Fine (uz odgovarajuću lozinku) http://bit.ly/RegistarDuga.

Odluku o odobravanju ili odbijanju zahtjeva za otpis duga vjerovnik mora donijeti u roku od 15 dana od obavijesti Fini o zaprimljenom zahtjevu.

Gdje se može provjeriti status zahtjeva?

Građani status Status svog zahtjeva možete provjeriti u poslovnici Fine (uz predočenje osobne iskaznice) ili na web stranici Fine (uz odgovarajuću lozinku): http://bit.ly/RegistarDuga.

Podrobnije informacije o mjerama i kriterijima za Novi početak građani mogu naći na poveznici Otpis dugova-Novi početak za socijalno najugroženije građane, navodi se u priopćenju iz Vlade.

Riječ je o informacijama i uputama za one koji zadovoljavaju tzv. kriterije A i kriterije B te druge obavijesti u vezi s tom mjerom, objavljenim na internetskoj stranici Vlade RH https://vlada.gov.hr

Informacije o tome kako dužnik može pristupiti mjeri otpisa duga odnosno odgodi ovrhe objavilo je na svojoj internetskoj stranici i Ministarstvo socijalne politike i mladih http://www.mspm.hr.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr