DRŽAVNA MEGATVRTKA

HDZ I HNS SE DOGOVORILI: U prodaju ide više od 25% HEP-a: ‘Od tog se novca neće kupovati Ina’

HDZ namjerava prodati 25-postotni udjel u Hrvatskoj elekroprivredi, a uz potporu novog koalicijskog partnera HNS-a.

“U HEP-u je u tijeku izbor nove uprave, a nakon što se ona izabere, trebale bi krenuti pripreme za inicijalnu javnu ponudu HEP-a, što znači da bi dionice kompanije bile ponuđene građanima, institucionalnim ulagačima, a možda i radnicima”, izjavio je za Večernji list njihov sugovornik iz Vlade.

Trenutačno HDZ u tom procesu ima načelnu potporu koalicijskog partnera HNS-a. Novac prikupljen od IPO-a ne bi bio namijenjen za otkup dionica Ine, što je bio plan Vlade potkraj prošle godine, jer se i od otkupa MOL-ova udjela u Ini odustalo. Ideja je da on bude namijenjen ulaganjima i povećanju kapitala.

Naime, prikupljanje kapitala za projekte pronalazi se obično financiranjem kod banaka, dok je prikupljanje kapitala kroz tržište mnogo učinkovitije jer na taj način tržište može oživjeti, a svoj dio za ulaganje mogu dobiti i mirovinski fondovi. Fondovima je ulaganje u kompanije limitirano pa su upravo HEP već dulje spominjali kao pozitivan primjer gdje bi mogli uložiti novac.

Ponuda dionica mogla bi se odigrati iduće godine, a država bi po prvotnim procjenama od prodaje mogla računati na iznos od pet milijardi kuna.

Prije IPO-a potrebno je, između ostalog, riješiti pitanje rizika za HEP. Jedan od tih rizika je i vlasništvo nad hidroelektranama koje HEP vodi u bilanci, a trenutačno su u nejasnom pravnom statusu.

PETROV SE NE SLAŽE S PLENKOVIĆEM: ‘Prodaja HEP-a nije jedina opcija za otkup Ine, Most ima drugi model’

Povratak na Net.hr