Spasio 80 mlilijardi

VJERUJE U KINU: Šef Applea jednim emailom izvukao tvrtku od moguće propasti

Kineski ‘Crni ponedeljak’ skupo je koštao mnoge kompanije, uključujući i one iz IT sektora, poput Facebooka, Microsofta ili Googlea. Jedino se Apple uspio koliko toliko izvući bez velikih gubitaka.

Zasluga je to njegovog glavnog izvršnog direktora i izgleda zasluženog nasljednika Stevea Jobsa, Tima Cooka, koji je Appleu spasio skoro 80 milijardi dolara.

Kada je prekjučer počeo Crni ponedeljak vrijednost appleovih dionica pala je za preko 10 posto, poput drugih amreičkih tvrtki koje više posluju na kineskom tržištu. A Appleu je Kina drugo po vrijednosti tržište, nakon SAD-a.

Kako bi spriječio da se pad vrijednosti dionica nastavi, Cook je poslao email voditelju CNBC-ove emisije Mad Money, Jimu Crameru, u kojem ga obavještava kako svakodnevno dobiva vijesti o tome kako Apple napreduje u Kini, te kako su konstantno rasli tijekom srpnja i kolovoza. Rast aktivacija iPhonea je dodatno skočio zadnjih par tjedana, a za App Store u Kini zadnja dva tjedna bila su najbolja u cijeloj godini.

“Očito, ne mogu predvidjeti budućnost, ali naš učinak do sada u ovom kvartalu je ohrabrujuć. Uz to, i dalje vjerujem da Kina predstavlja mogućnost bez presedana na dugi rok, s obzitom da će rast srednje klase u par slijedećih godina biti golem.”

Očito je Cookov email, koji se brzo proširio internetom, povratio povjerenje u Apple, koji je dan završio u minusu od samo 2,5 posto.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr