U SUSJEDSTVU SVE TONE

VIKENDICE ZA KIKIRIKI: Dok kod nas cijene nekretnina opet rastu, ovo je jedina zemlja u EU gdje cijene i i dalje padaju

Cijene nekretnina u Italiji i dalje padaju pa je tako ta zemlja postala jedina u EU gdje se stanje na nekretninskom tržištu nije popravilo.

Dok se u drugim europskim zemljama tržište nekretnina oporavlja, pa tako i ono hrvatsko na kojem su cijene nekretnina na području uz Jadran opet paprene, u nama susjednoj Italiji znakova oporavka nema. Tržište je preplavljeno stanovima i kućama dužnika koji nisu uspjeli otplaćivati stambene kredite bankama.

Prema najnovijim statističkim podacima Istata i u trećem je tromjesečju prošle godine zabilježen nastavak pada cijena stambenih nekretnina.

Na kvartalnoj razini cijene su manje 0,5 posto dok na godišnjoj razini pad iznosi 0,8 posto. Time je produbljen pad cijena koji je tamošnji nekretninski i građevinski sektor praktički bacio na koljena. Naime, realne cijene stanova i kuća u konstantnom su padu od 2007. godine i sada su 23 posto niže nego prije 10 godina. Štoviše, Italija je jedina članica Europske unije u kojoj su cijene nekretnina oslabile u drugom tromjesečju prošle godine, pokazuju posljednji podaci Eurostata.

Loši bankovni krediti

Loša situacija na nekretninskom tržištu izravno se odražava na percepciju ekonomskog stanja među građanima pa njih 80 posto smatra kako je i ekonomska situcija u zemlji loša.

Poslovni dnevnik prenosi riječi tamošnjih analitičara koji smatraju da je situacija danak začaranog kruga loših bankovnih kredita. Loši krediti poduzećima koji su uloženi u nekretnine trenutno imaju najveći udjel od svih ostalih sektora i on iznosi 42 posto. Osim toga, prodaja loših “nekretninskih kredita” poduzeća ide mnogo sporije nego ostalih.

Nedostatak ulagača

Naime, izvršni direktor tvrtke za upravljanje imovinom Algebris Italy Massimo Masimilla smatra kako su banke sklonije prodaji nenaplativih korporativnih kredita gdje je novac uložen u proizvodnju nego u nekretnine. To rezultira nastavkom skromnog stambenog kreditiranja. Na kraju tu je i veliki dio nekretnina oduzetih dužnicima koje se sada prodaju na dražbama i tako dodatno “ruše cijenu” na tržištu.

Unatrag dvije godine broj nekretnina prodanih na dražbama uvećan je za četvrtinu. Analitičari smatraju kako se takva situacija može popraviti samo u slučaju da se povećaju građevinske investicije koje su danas gotovo nestale. No, čini se da to nije skoro izgledno.

Povratak na Net.hr