NAJBOLJI U EUROPI

VELIKI JURIŠ U POSAO S MOTIKAMA: Ova proizvodnja u Hrvatskoj bilježi rast od 377 posto!

Među 28 članica Europske unije Hrvatska bilježi najveći rast u hektarima eko poljoprivrede, pa je tako u posljednjih pet godina skočio sa 16 na čak 76 tisuća što je povećanje od čak 377 posto. Time se i broj proizvođača u protekle tri godine udvostručio, piše Dnevnik.hr.

Proizvođači nerijetko kažu kako nije samo riječ o proizvodnji već i o stilu života koji žele prenijeti na druge. ”Nema nikakvih otrova, nema nikakvih pesticida, sve su biljni pripravci, od hranjiva do zaštite bilja, to je naš stil života koji prenosimo i drugima”, kaže tako i Ana Čorković.

No, i ekološke proizvođače muči puno papirologije u njihovom poslu. ”Morate svaki dan sjediti do pol sata i pisati dnevnik proizvodnje. Mislim da će puno ljudi radi toga odustati, radi te administracije”, komentira tako Senad Hujić.

Njegova kolegica Čorković kaže kako nije lako doći ni do eko oznake, a bez te markice, odnosno potvrde da je proizvod cerrtificiran te da je prošao razne testove na pesticide, ne može se na tržište. A vodič je to i za kupce, i služi za razlikovanje od ostalih domaćih proizvoda.

Ekološki proizvodi u pravilu su skuplji od konvencionalnih pa ne čudi da mnogi žele u tu proizvodnju.

U Hrvatskoj je oko 3.200 eko poljoprivrednika. Sudeći po rastu eko hektara, moglo bi ih biti i više.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr