ODLUKA VLADE

OD 1. SIJEČNJA NOVE STOPE POREZA NA AUTOMOBILE: Vozila poskupljuju, nekima cijena raste za 70.000 kn

Prema konačnom prijedlogu Zakona o posebnom porezu za motorna vozila, i ona jeftinija i ona skuplja će poskupjeti, samo će se sad za ona luksuzna morati platiti još veći porez.

Pod pritiskom javnosti i upozorenja da se novim trošarinama na automobile koje će stupiti na snagu od nove godine pogoduje bogatima, Vlada je napravila izmjene prijedloga Zakona o posebnom porezu na motorna vozila te odlučila dodatno oporezovati luksuzna vozila, čija je prodajna cijena s PDV-om viša od 300 tisuća kuna, piše Večernji list.

U Vladi navode kako je riječ o luksuznim vozilima te da je stoga porez za njih viši. Pritom, navode, kako ujedno odgovaraju na kritike da će skuplja vozila biti manje oporezovana od onih jeftinijih koje Hrvati češće kupuju.

Prema konačnom prijedlogu, najviše će poskupjeti automobili skuplji od 600.000 kuna koji će se prema cijeni sada oporezovati po stopi od 30 posto, a ne po 14 posto kao do sada.

Primjerice, Jeep Grand Cherokee 3,0 V6 CRD Overland, koji je sada stajao 665.122 kune, poskupjet će na 735.285 kn.

No, ništa se neće mijenjati kada je riječ o jeftinijim vozilima jer će ona i dalje poskupjeti kako je predviđeno, a s obzirom na dio trošarina koji se obračunava prema ispuhu CO2.

NOVE TROŠARINE ZA AUTE: Bogatima koji zagađuju bit će lakše, a većini će novi porez izbiti zadnju kunu iz džepa

Povratak na Net.hr