EKO PROIZVOD

USPJEH KUTINSKOG INOVATORA: Uređaj za zaprašivanje komaraca pobudio veliko zanimanje u Europi

Izum Stjepana Svibena iz Kutine, uređaj za zaprašivanje komaraca, do jučer je bio tek novitet, a danas je poznat diljem Europe. Za njega su zainteresirani i brojni distributeri u regiji, a od nedavno ima i odličnu ponudu za kupnju i ulazak u veliki biznis s Poljacima.

Crofog, revolucionarni uređaj za zaprašivanje komaraca kojeg je osmislio Kutinčan Stjepan Sviben, prije samo godinu dana bio je novitet na tržištu, a danas se već za njega pročulo diljem Europe. Tako je dobio i prve kupce izvan regije – Poljake, piše Poslovni dnevnik. Stjepan Sviben zadovoljan je takvim razvojem događaja.

Zbog nedostatka kapitala serije limitirane

 

“No problem je nedostatak kapitala. Zbog toga su moje serije limitirane, a finalni proizvod relativno skup. No, očekujem da će se to laganim organskim rastom riješiti samo po sebi”, kaže Sviben dodajući kako su za njegov izum zainteresirani distributeri diljem regije. Sviben još nije odlučio što će s ponudom Poljaka koji mu nude i mogućnost ulaska u joint venture. Pribojava se da posao u slučaju proizvodnje u drugoj zemlji ne bi mogao kontrolirati.

Svojih 250 prizvoda godišnje trenutno prodaje malim poduzetnicima čiji je posao vezan uz prirodu, a najviše je ih iz BiH te potom iz Srbije i Mađarske, piše Poslovni dnevnik. Crofog radi na principu zagrijavanja i raspršavanja mješavine pesticida i ekoulja, zapravo češće nafte ili petroleja, koji onda stvaraju maglicu. Prema Svibenovim riječima, dovoljno je zaprašiti željeni prostor i za pet minuta neće biti neugodnog zujanja vrlo dugo.

Poslovni dnevnik/Danas.hr

Povratak na Net.hr