Kreće ‘ultimate fight’ s velikim domaćim bankama

Sud je napokon zakazao prvo ročište u najvećoj kolektivnoj tužbi protiv osam hrvatskih banaka za 4. srpnja. Banke su se očitovale na kolektivnu tužbu da nisu odgovorne.

“Pravda je na našoj stani, vjerujemo u pobjedu!”, stoji objavljeno na stranicama udruge Franak u priopćenju kojim se najavljuje kako je sud napokon za 4. srpnja zakazao prvo ročište u najvećoj kolektivnoj tužbi koju je protiv osam poslovnih banaka u Hrvatskoj podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača Potrošač u ime udruge Franak.

Kako su izvijestili iz udruge, banke su se očitovale na kolektivnu tužbu da nisu odgovorne, a iz Franka najavljuju kako će o zbivanjima sa samih ročišta ažurno izvještavati. “Budući da je proces sada u tijeku, ostali detalji neće se moći iznositi i komentirati”, napominju iz udruge.

Potrošač tako tuži sljedeće banke: Zagrebačku banku d.d., Privrednu banku Zagreb d.d., Erste & Steiermärkische banku d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Hypo Alpe-Adria-B d.d., Hrvatsku poštansku banku, OTP banku Hrvatske d.d., Societe Generale – Splitska banka d.d., Volksbank d.d.

‘Ostaje još mnogo toga za napraviti’

Podsjetimo, udruge Franak i Potrošač potpisale su početkom godine dogovor o suradnji kako bi stekle pravnu osnovu za podizanje kolektivne tužbe protiv banaka u Hrvatskoj od kojih sudskim putem traže zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom.

Trgovački sud u Zagrebu jednom je već odbio prvu kolektivnu tužbu udruge Franak jer ta udruga za to nije ovlaštena. Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odnosno Vladinoj uredbi koja iz njega proizlazi, Potrošač je jedna od sedam institucija koje su ovlaštene za podizanje kolektivnih tužbi u Hrvatskoj.

Iz udruge Franak prilikom podizanja tužbe u travnju kazali su kako osim same tužbe ostaje još mnogo toga za napraviti kako bi se klijenti banaka u Hrvatskoj zaštitili i doveli u mnogo bolji položaj od sadašnjeg, “do razine pravne zaštite korisnih financijskih usluga u EU”.

Povratak na Net.hr