Udruga Franak izračunala koliko će konkretno pasti rate kredita

Udruga Franak je ocijenila da je dogovor između bankara i Vlade oko Zakona o potrošačkom kreditiranju kompromisno rješenje koje nije najbolje moguće, ali je kao kompromisno rješenje ‘prihvatljivo i donijet će olakšanje u otplati kredita za sve dužnike u stambenim CHF kreditima’.

Rate će od siječnja biti niže za 10 do 24% svim dužnicima u stambenim kreditima s valutnom klauzulom CHF, ovisno o tome koliko godina još netko ima za otplatu te kolika mu je sadašnja kamata, objasnili su iz Udruge Franak i ponudili dva izračuna, tj. dva konkretna primjera koliko će pojeftiniti rate kredita.

Tako će npr. netko tko je 2005. godine podigao stambeni kredit od 730.000 kuna (152,000 CHF) na 20 godina otplate imati ratu od 5.651 kuna (danas plaća 6.380 kuna). Netko tko je iste godine podigao kredit od 730.000 kuna (152,000 CHF) na 30 godina otplate, plaćat će ratu od 4.271 kuna (danas plaća 5.244 kuna).

Osoba koja je 2007. godine podigla kredit od 730.000 kuna (162,000 CHF) na 20 godina otplate, plaćat će ratu od 5.923 kuna (danas plaća 6.800 kuna). Oni koji imaju isti kredit, ali na otplatu od 30 godina, plaćat će ratu od 4.491 kuna (danas plaća 5.923 kuna).

‘Uzimali su neutemeljeno milijune kuna iz vaših džepova’

Udruga Franak je poručila i da nastavljaju s aktivnostima za konačno rješenje svih nezakonitih kamata u svim kreditima, kako u hipotekarnim CHF kreditima tako i u kreditima s valutnom klauzulom u euru i u čistim kunskim kreditima. Pozvali su i sve dužnike kojima su se povećavale kamate tijekom otplate, posebice dužnike s valutnom klauzulom u euru te sa čistim kunskim kreditima, da se učlane u udrugu jer će se Franak boriti i za njihova prava na poštenu i zakonitu kamatu.

“Mnogi od vas nisu uopće svjesni da su banke na nezakonit način povećavale kamate i time uzimale neutemeljeno milijune kuna iz vaših džepova. Te kune moraju se vratiti svima vama od kojih su nezakonito naplaćene. Za početak, potrebno je natjerati banke da se konačno počnu ponašati zakonito odnosno da parametre za izračun veličine kamata odrede dogovorom s dužnicima, a ne svojevoljno i nezakonito”, poručili su iz udruge Franak.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr