DESTINACIJA ZA SVE

U OBEĆANOJ ZEMLJI CVJETA I TURIZAM: Njemačka je hit Hrvatima, ne samo zbog posla

Hrvatski turisti prošle su godine u Njemačkoj s 287,3 tisuće noćenja ostvarili porast za čak 46,5 posto u odnosu na 2014.godine, objavila je Njemačka turistička zajednica. Prosječno su dnevno trošili 57 eura, a najviše ih je, gotovo 60 posto, u tu zemlju putovalo na odmor.

Podaci Njemačke turističke zajednice (DZT-Deutsche Zentrale für Tourismus) pokazuju da su Hrvati tijekom 2015. u Njemačku najčešće putovali avionom, oko 40 posto, a tek nešto manje ili 38 posto osobnim automobilom, a jedan manji dio vlakom.

Analiza podataka njemačke agncije pokazuje da je ta zemlja najpopularnija Hrvatima srednje dobi, onih između 34 i 55 godina, kojih je bilo 55 posto, a zatim kod mladih, između 15 i 34 godine, kojih je bilo 37 posto.

61 posto hrvatskih turista lani je u Njemačku putovalo organizaciji turističkih agencija.

80 milijuna noćenja

U Njemačku ne dolazi samo više hrvatskih građana već i turista iz cijelog svijeta. Tijekom 2015. zabilježeno je gotovo 80 milijuna noćenja, što je oko 4 milijuna ili 5,4 posto više nego u 2014.

Kada su u pitanju strani turisti, u Njemačkoj je najviše gostiju sa Starog koninenta oko 73 posto, koji ostvare tri četvrtine svih noćenja. Tradicionalno najbrojniji su Nizozemci s udjelom od 14 posto, a potom slijede Švicarci s 8 posto, a treći su Amerikanci s udjelom od 7 posto. Potom slijede Velika Britanija, Italija, Austrija, Danska, Francuska, Belgija i Španjolska.

Bavarska i Berlin najpopularniji

Ako se gledaju regije, najviše noćenja u 2015. ostvareno je u Bavarskoj, Baden-Württembergu i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Ako se gledaju gradovi, stranim ttranim turistima u Njemačkoj najzanimljivi je Berlin, a potom slijede München, Frankfurt am Main i Hamburg, prenosi Deutsche Welle.

“Šesta godinu zaredom njemački turizam bilježi rekorde i poraste sa stranih turističkih tržišta. To je premašilo naša očekivanja, pa i prognoze Svjetske turističke organizacije, koja je pretpostavila svjetski rast putničkog prometa 3 do 4 posto. Čak i u usporedbi s vodećim europskim turističkim destinacijama, Njemačka bilježi uspjeh kao pokretač rasta”, izjavila je predsjednica uprave DZT-a Petra Hedorfer.

Oprezni optimizam za 2016.

Što se tiče 2016., Hedorfer je, kakao je rekla, “oprezno optimistična” s obzirom na sigurnosnu situaciju u Europi i svijetu, izbjegličku krizu i stanje u svjetskoj ekonomiji. S obzirom na sve to, zaključila je Hedorfer, Njemačka tijekom ove godine očekuje manje noćenja i manji rast – između jedan i tri posto.

HRVATSKA ČESIMA VIŠE NIJE ‘IN’: Nećete vjerovati koja zemlja im je nova top-destinacija

TURISTIČKE ATRAKCIJE: Neke je bolje posjetiti samo na internetu, pogledajte zašto

TAJNA TURISTIČKIH REKORDA: Kako je porastao broj noćenja u Rovinjui

Povratak na Net.hr