U EU riba pojeftinila 30 posto, kod nas cijena ista!

Zbog pada potražnje na europskom tržištu pala je i cijena ribe, no u Hrvatskoj unatoč lošijem prometu, cijena se nije mijenjala. Budući da nemamo prerađivačku industriju kao Talijani, sav višak baca se u more.

Zbog manje kupovne moći građana posljednjih mjeseci riba je jeftinija na tržnicama u Italiji, Španjolskoj i Grčkoj, a ruši se i nabavna i prodajna cijena.

Hrvatska ne slijedi taj trend, jer se domaći trgovci ne žele odreći dijela svoje marže. Ipak, bez obzira na pad cijena u Italiji, riba je kod nas još uvijek uglavnom nešto jeftinija.

“Cijene u Italiji padaju, no još uvijek su više nego kod nas. Tamo su, naime, kod uvođenja eura cijene naglo skočile, a sada su, i s ovim padom, još uvijek više nego kad je nacionalna valuta bila lira”, izjavio je za Jutarnji list magistar ekologije Aron Smešny, inače i stručnjak za ribarstvo.

Vlasnik tršćanske ribarnice Da Claudio Claudio Petrachi kaže da je cijena ribe u Italiji posljednjih mjeseci u prosjeku pala za 20 do 30 posto. Vrhunska plemenita riba, inćuni i školjke vongole koje Talijani rado kupuju, jeftiniji su i do pedeset posto.

Unatoč padu cijena Claudio se ne žali na zaradu, jer su pale i nabavne cijene.

“U Italiji su definitivno pale cijene. Ribari su prije ove krize na tamošnjim burzama ribe za kilogram oslića mogli dobiti osam do devet eura, a sada je cijena do 5,80 eura”, kaže Romeo Mikičić, ribar koji gotovo 20 godina svoj ulov izvozi u Italiju. Objašnjava i da Talijani svojim izlovom pokrivaju tek 40 posto svojih potreba, a ostalo uvoze.

U Španjolskoj je slična situacija kao i u Italiji. Zbog krize su pale cijene i potražnja, a cijene su gotovo iste kao i i u Italiji.

Prethodni članak:

arti-201002120066006

Povratak na Net.hr