E, DA SU TO DALMATINCI ZNALI...

TVRTKA IZ ILOKA IMA SPAS ZA ZALEĐENE KRAJEVE HRVATSKE: Ovo je slavina koja nikad ne ledi!

Jedna iločka tvrtka već dvije godine prodaje slavinu koja rješava muke sve one koji su posljednjih dana ostali bez vode zbog niskih temperatura i zaleđivanja, piše Slobodna Dalmacija.

Da su Dalmatinci kojima su se posljednjih dana zamrzavale slavine znali da se u Iloku izrađuju slavine sa sustavom koji sprječava zamrzavanje vode ne bi bili u problemima u kojima su se našli. No, do idućeg puta možda riješe muke kao i svi oni drugi diljem zemlje koji su ih s njima dijelili.

Naime, tvrtka iz Iloka ‘Innovative water tech’ , iza koje stoji inovator Marko Krstić te Joško Radanović, izrađuje i prodaje ‘pametne vrtne slavine’ i bavi se rješavanjem svih komplikacija vodovodnih sustava.

“Bio sam prije desetak dana kod rodbine u Sinju i razgovarao s njima o našoj slavini, ali rekli su mi: ‘Pa što će to nama, u Dalmaciji nikad ne ledi!’ Upravo svjedočimo što se dogodilo, ovakve situacije dođu makar jednom u pet godina, a izgleda sve češće. A kad smrzne, već je kasno”, priča Radanović.

Krstićev patent još prije dvije godine dobio je na Inventumu zlatnu medalju, a na sajmu Arca srebrnu. Ne čudi, jer na našem tržištu do sada nije bilo ničeg sličnog.

UZBUNA U SPLITU: Nakon leda i nestašice vode građanima prijete poplave, štete će biti ogromne!

Kako radi?

“Moja pametna slavina je izrađena od više vrsta nehrđajućih materijala, u sebi ima ugrađen sustav termičke samozaštite koja je potpuno mehanička, riječ je o zaštiti aktivnoj od plus pet do minus 100, pa i nižim temperaturama bez straha od smrzavanja. U slavinu je ugrađen sustav za sprječavanje nekontroliranog istjecanja vode te sanitarno-drenažni ispust potpomognut magnetnom silom koja štiti unutrašnjost slavine od kontaminacije”, pojašanjava iločki inovator, napominjući kako sustav može biti samostojeći, zidni ili ugradbeni, ovisno o potrebama i željama kupaca.

Iločka slavina funkcionira tako da kada se temperature spuste ispod dva stupnja, termomehanički sustav ispušta vodu iz cijevi u podzemni odvod i zapravo, nema se što smrznuti! Ako je vani i minus dvadeset, iz slavine će poteći voda i onda se višak ponovno automatski ispušta. Više od godine radi kao i svaka druga. Jedini uvjet je da dovodne cijevi budu propisno ukopane – najmanje pola metra u zemlju.

Iločka slavina već se može vidjeti u brojnim gradovima diljem zemlje, ali i u susjednoj Srbiji, u Novom Sadu, te u Australiji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr