‘Tužit ću Poreznu zbog odavanje službene tajne’

Među brojnim tvrtkama od kojih jedna zagrebačka Poreznoj duguje čak 292 milijuna kuna, na listi dužnika za porez su navodno i Marko Perković Thompson i Jelena Rozga. Thompsonovi odvjetnici tvrde da su na prvi zapisnik Porezne uložili prigovor te otkrivaju što će učiniti ako se pjevač nađe na listi.

Dok se očekuje objava liste poreznih dužnika Ministarstva financija najavljena za utorak u medije su već procurila imena osoba i tvrtki koji bi se na njoj trebali naći. Tako je poznato da državi najviše duguje 16 tvrtki među kojima prednjači jedna zagrebačka s 292 milijuna kuna duga, dok ju slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna. No, teško je da će država nekima od popisanih tvrtki moći naplatiti dug jer se nalaze u blokadi ili stečaju. Kad je riječ o pravnim osobama, država je dosad utvrdila kako se na listi srama treba naći njih 3.000 koje ukupno duguju čak 15 milijardi kuna.

Thompson duguje 1,7 milijuna kuna, Rozga pola milijuna kuna?

Osim tvrtki, na listi poreznih dužnika naći će se i fizičke osobe, ali i obrtnici te estradne zvijezde. Među njima je i Marko Perković Thompson koji je prema dosad objavljenim podacima u medijima državi navodno za neplaćene poreze dužan 1,7 milijuna kuna, a poznata pjevačica Jelena Rozga pola milijuna kuna. Kod njih oboje navodno je utvrđeno da su imali prihode znatno veće od onih koje su prijavili Poreznoj upravi. No, podatke o Thompsonu ili Jeleni Rozgi objavljene u medijima Porezna zasad nije potvrdila pa se tako sa sigurnošću ne može reći da će se i naći na listi srama.

Inače, popisu dužnika, tvrde upućeni, bit će kreiran prema visini duga, a iz njega neće biti vidljivo koja je županija, odnosno porezna uprava dopustila najviše dužnika. No, svatko tko pročita popis moći će stvoriti sliku koja je županija najveći dužnik.

Thompsonovi odvjetnici: Što je s našim prigovorom?

“Ako je istina to što piše Novi list, mi ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih djelatnika Porezne uprave zbog kaznenog djela odavanja službene tajne”, kazali su Thompsonovi odvjetnici Vatroslav Šego i Marko Graci za Večernji list dodajući kako pjevač nije dobio nikakvo rješenje iz Porezne uprave o navodnom novom dugu. Kažu da su pročitali u novinama da je riječ o zapisniku po kojemu je Thompsonu utvrđena obveza od 1,7 milijuna kuna.

“Taj je dokument objavljen prije nekoliko mjeseci za to razdoblje donesen je zapisnik po kojemu su poreznici utvrdili nepostojeću obvezu od oko 300 tisuća kuna. Na to smo podnijeli prigovor. Umjesto da Porezna uprava odluči po prigovoru, ona navodno nakon godinu dana donosi novi zapisnik s navodnom obvezom od 1,7 milijuna kuna. To upućuje na nezakonitost postupanja Porezne uprave jer je ona bila dužna odbiti ili prihvatiti prigovor koji smo im uputili”, kažu Thompsonovi odvjetnici.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr