Trojica prijatelja od hobija stvorila uspješan posao

U atomskom skloništu u Velikoj Gorici trojica prijatelja upustila su se u uzgoj ljekovitih gljiva. Isprva im nisu cvjetale ruže, no sada prodaju sve što uzgoje. Naime, potražnja je velika jer je u cijeloj Europi ponuda slaba.

Proizvodnju ljekovitih gljiva pokrenula su tri mlada entuzijasta iz Velike Gorice. Po struci informatičar, ekonomist i elektrotehničar, u posao s gljivama ušli su iz hobija. Isprva im nisu cvjetale ruže, javlja HRT, a budući da je to bio novitet na tržištu, pod sumnjom da uzgajaju ‘lude gljive’, često ih je posjećivala inspekcija, pa i policija.

No, sve te nedoumice brzo su riješene. Sada u atomskom skloništu, u legalnoj podzemnoj tvornici, uzgajaju priznato ljekovito blago šume: reishi – gljivu dugovječnosti, shiitake – gurmansku gljivu iznimnih antikancerogenih svojstava i Cordyceps Militaris – znanu kao eliksir mladosti.

Potražnja je velika jer je u cijeloj Europi slaba ponuda, kažu ovi mladi poduzetnici.

“Ljudi uvijek kažu da se u Hrvatskoj ne isplati ni truditi jer ništa nećeš postići. Mislim, ništa nećeš dobiti ako sjediš pred TV-om i šaltaš programe. Nešto moraš raditi, tako da ako i ne uspijem, barem sam se trudio”, kazao je uzgajivač Slaven Olčar.

Povratak na Net.hr