Vrijeme je za pregovore

TREBA ZNATI: 7 trikova da se izborite za veću plaću

Razgovor za posao je dobro prošao, poslodavac vas je spreman zaposliti, ali ostala je još jedna tema – plaća.

To je uvijek delikatan trenutak. Želite se izboriti za što bolju plaću, ali ne želite uništiti šanse za posao koji ste već gotovo dobili. S druge strane, ne smijete pristati ni na ono što želi vaš poslodavac, a to je da vam da što manje.

Zato biste se mogli osloniti na trikove koje su Business Insideru otkrili stručnjaci s polja upravljanja ljudskim resursima.

1. Uvijek pustite da poslodavac da prvu ponudu.

Dok poslodavac ne izgovori cifru, ne spominjite je.

2. Ne raspitujte se previše oko prosječne plaće, ali nemojte svojim zahtjevom premašiti ono što mogu izdvojiti na vas.

I prije nego ste išli na razgovor, vjerojatno ste saznali pokoju informaciju o tome kakva su primanja ljudi u kompaniji u kojoj ste se javili na natječaj. Ipak, ne raspitujte se previše, jer bi se to moglo saznati. Budite diskretni.

S druge strane, raspitati se morate, jer svaka kompanija ima budžet i poslodavac zna koliko može izdvojiti za vašu plaću. Ako prebacite najveću cifru koju poslodavac misli da bi vam mogao dati, igra je gotova.

LOŠ POSAO KAO I LOŠA VEZA: Narušava zdravlje, a život skraćuje za 6 mjeseci ili čak tri godine

3. Bolje okvirni iznos, nego točna cifra

Dakle, uvijek krenite s “pristao bih na iznos između tog i tog”, nego s “neću raditi za ispod toliko”. Ostavlja bolji utisak, imate prostor za pregovore, poslali ste pozitivan signal, a vidjet ćete i reakciju poslodavca.

4. Recite “čudan” broj

Ovo je vrlo zanimljivo – stručnjaci su za Business Insider ustvrdili da je bolje koristiti “čudne” odnosno neparne cifre umjesto okruglih. Dakle, bolje je reći 6500 nego 6000 ili 7000 (s time da ne zaboravite na točku broj 3).

NOVOGODIŠNJE ODLUKE: Većina u 2016. želi promijeniti posao, a vi?

5. Kontraponuda

Cjenkanje je moguće, ali ne pretjerujte. Ako poslodavac ponudi 6000 kuna slobodno recite više, no previše je cjenkanja frustrirajuće.

6. Obuzdajte oduševljenje

Nije loše pokazati da ste uzbuđeni zbog novog posla, no ako ga je previše, pokazujete da ste očajni. Poslodavci žele nekoga tko je spreman i ozbiljan, a ne nekoga tko će izgorjeti.

7. Nemojte lagati o prethodnoj plaći

Budite iskreni kada razgovarate o primanjima na prethodnom radnom mjestu – poslodavci takve stvari mogu provjeriti, a nitko ne želi primiti neiskrene ljude.

OČAJNI OTAC NAŠAO POSAO U IRSKOJ: “Kad nemate djeci ništa dati za jesti, kad im susjedi donesu slatkiše…”

Povratak na Net.hr