Vozačima na znanje

DRUGI TJEDAN ZAREDOM: Cijene goriva opet porasle – i to nije kraj

Iako nije riječ o značajnim poskupljenjima, cijena goriva u Hrvatskoj već drugi tjedan raste. A s obzirom na trenutno stanje na tržištu nafte te tečaj dolara i idućih tjedana možemo računati na nova poskupljenja.

Drugi tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene goriva. Prema informacijama portala Cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 od utorka košta 7 lipa više i prodaje se u rasponu od 8,24 do 8,28 kuna, ovisno o tvrtki.

U posljednja dva tjedna, litra benzina, kao i eurodizela, poskupjela je ukupno 12 lipa. Naime, cijene dizelskih goriva u utorak su minimalno porasle pa je litra eurodizela skuplja tek za lipu i prodaje se u rasponu od 7,42 do 7,45 kuna.

Plinski centar Zagreb autoplin prodaje i 30 lipa jeftinije

Vozači koji koriste autoplin, litru od utorka također plaćaju više i to za 3 lipe, pa se na većini postaja ona prodaje po cijeni od 3,69 kuna. Neki distributeri kao što je Plinski centar Zagreb tu vrstu goriva prodaju po čak 30 lipa nižoj cijeni (3,39 kuna).

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj prošloga tjedna porastao je za 1,37 posto te je vrlo vjerojatno i uzrokovao poskupljenje goriva (eurodizela sigurno). Budući da je tečaj dolara u utorak 1,04 posto viši nego dan prije i ako se taj trend nastavi do kraja tjedna, te ako bude jačeg utjecaja rasta cijena sirove nafte u svijetu na Mediteransko tržište, idućega tjedna možemo očekivati novi rast cijena.

DO PONOĆI NATANKAJTE AUTE : Opet poskupljuje gorivo

Povratak na Net.hr