MINISTROVA METLA

TAJNI BONUSI U DRŽAVNIM TVRTKAMA: Šefovi si osigurali velike plaće, ali i niz drugih pogodnosti. Marić najavljuje promjene

Detalji ugovora koje je Milanovićeva vlada potpisala s predsjednicima Uprava državnih tvrtki su tajni, a neke informacije iz njih ipak su procurile, a objavila su ih 24sata.

Tako pišu da je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić imao bruto plaću 86.000 kuna ( oko 48.000 neto), dok je donedavni predsjednik Uprave Petrokemije Nenad Zečević imao 29.000 kuna neto.

Razlika je ipak u tome što je HPB dobitaš s 147,5 milijuna kuna pogledaju li se prvih devet lanjskih mjeseci, dok je Petrokemija gubitaš. U Petrokemiji koja ima milijunske gubitke plaću od 23.753 kune imaju i troje članova Uprave – Antonija Perošević Galović, Tamara Pernar i Vladimir Fresl. A tome treba dodati i brojne bonuse u sklopu kojih im se isplaćuje i stimulativna nagrada ovisna o rezultatima, te još novčana nagrada ili ona u obliku dionica. Pored te dvije, mogu dobiti i treću: za ostvarenja trogodišnjeg rezultata. Ta nagrada iznosi četvrtinu bruto plaće za svaki mjesec koji su proveli u tvrtki.

“Sveukupno je riječ o milijunskim nagradama za članove uprave”, kaže sugovornik upućen u ugovore. Inače, u Petrokemiji smijenjeni članovi uprave imaju i pravo na šest mjesečnih neto plaća za otpremnine što iznosi oko 142.000 kuna, međutim umjesto toga nudi im se ostanak u tvrtki na drugoj poziciji.

Tolušić ne da bonuse

Hrvatska lutrija nije gubitaš, a donedavno ju je vodio šef pulskog SDP-a Danijel Ferić. S njim je u upravi bio i drugi SDP-ovac, Oleg Valjalo, a ugovore im je potpisao Mato Crkvenac, šef Nadzornog odbora tvrtke i bivši SDP-ov ministar financija. Ferić je imao plaću od 18.726 kuna neto, ali i pravo na naknadu za odvojeni život koja je mjesečno iznosila 2600 kuna. Pritom mu je tvrtka dala i vozilo na 24 sata, mobitel te podmirivala ostale troškove.

Nedavno je smijenjen, ali ugovor mu osigurava da bude premješten u tvrtki za plaću od oko 16.000 kuna. Ako ne prihvati premještaj, Ferić ima pravo dobivati punu plaću od 18.726 kuna pola godine, a zatim pola plaće još pola godine. Na posao u međuvremenu ne treba dolaziti.

U Hrvatskim šumama još nije potpuno jasno hoće li bivša uprava dobiti milijunske bonuse. Bivši direktor Ivan Pavelić, kojemu je ugovor dao SDP-ovac Tihomir Jakovina, tvrdio je da mu pripada bonus. Ministar Tomislav Tolušić ne želi ga isplatiti.

ŠEF HRVATSKIH ŠUMA IVAN PAVELIĆ O BONUSU OD 2,3 MILIJUNA KUNA ODLUČNO PONOVIO: ‘Ne odričem se ničega!’

Marićeva analiza i novi ugovori

Milanovićeva vlada je inače promijenila uredbe o nagrađivanju, ali iz svega je vidljivo da su pronađeni drugi kreativni načini. Ministar državne imovine Goran Marić kaže da će tome stati na kraj.

“Upravo je u tijeku analiza ugovora članova uprava, koja već prvim uvidom pokazuje neujednačenost pristupa, improvizacije, ali i neuravnoteženost odredaba ugovora. A ako je ugovor s upravom improvizacija, onda i rad uprave upućuje na sličan pristup. Nije prihvatljivo da se razine plaća menadžmenta razlikuju od društva do društva, mada su društva slična po ulozi i potencijalu, stupnju izloženosti tržištu, broju zaposlenih i drugim bitnim odrednicama”, ustvrdio je Marić dodajući kako uz plaće u ugovorima stoje i brojne neprihvatljive beneficije.

Marić tvrdi kako će novi ugovori biti kvalitetni i motivacijski izazovni i poticajni pa bi i bez beneficija trebali biti prikladni za svakog ozbiljnog menadžera.

Povratak na Net.hr