Svjetska banka najavila kad će Hrvatska izaći iz krize

Prema prognozama Svjetske banke, samo tri zemlje s područja EU11 (nove članice EU i Hrvatska) i ove će godine biti u recesiji, a to su Slovenija, Češka i Hrvatska, u kojoj se pad BDP-a nastavlja petu godinu zaredom.

Za Hrvatsku, kao i za cijelu regiju, 2013. bit će još jedna teška godina, s očekivanim padom BDP-a na godišnjoj razini od 0,4 posto, no do kraja godine može se očekivati ‘odljepljivanje’ s dna, odnosno početak oporavka, koji bi u 2014. godini Hrvatskoj omogućio gospodarski rast od 1,5 posto, prognoza je Svjetske banke iz danas predstavljenog EU11 Regular Economic Reporta.

Tako će, prema prognozama Svjetske banke, samo tri zemlje s područja EU11 (nove članice EU i Hrvatska) i ove godine biti u recesiji, a to su Slovenija, Češka i Hrvatska, u kojoj se pad BDP-a nastavlja petu godinu zaredom.

Mjerama koje predlaže Svjetska banka, Hrvatska bi trebala vratiti svoj investicijski kreditni rejting i iskoristiti povoljnu situaciju na svjetskom financijskom tržištu, na kojem zbog monetarnog popuštanja u 2012. ima puno novca pod povoljnim uvjetima, no to neće dugo trajati.

Povratak na Net.hr