VLADA U ŠOKU

SVE ZBOG ŠVICARCA: Bankari odlučili ucijeniti državu, pokušat će je baciti na koljena

Rat između banaka i Vlade se zaoštrava. Zbog kredita u švicarcima bankari će navodno državi uskratiti kredite. Svoj plan provodit će sve do odluke Ustavnog suda.

Poslovne banke državi neće pozajmiti ni kune te će je pokušati baciti na koljena sve dok Ustavni sud ne stavi izvan snage zakon o konverziji kredita u švicarcima. Ispričao je to visoki izvor HNB-a za 24 sata.

U Ministarstvu financija, pak, takve najave ne žele komentirati, no navodno će bankama žestoko uzvratiti, pišu 24sata. Iz Vlade u kojoj su šokirani već je poručeno bankarima: “Blokirate li nam kredite, javite svojima u Beču i Milanu da će država povući sve svoje plaće i mirovine iz vaših banaka”.

Pritisak na tečaj

Ministar Lalovac u četvrtak je kazao kako je saznao da će banke vršiti pritisak na tečaj. “Tu njihovu špekulaciju ne razumijem jer u Hrvatskoj ima eura. Postavlja se pitanje zašto rade udar na tečaj. Što se tiče likvidnosti Ministarstvo financija je likvidno i imamo arsenal. Mi želimo dugoročno surađivati s bankama, a oni moraju jasno reći žele li suradnju s hrvatskom državom i narodom”, kazao je Lalovac dodajući da su banke u dogovoru sa sadašnjom opozicijom.

“Što se tiče ustavne tužbe vrlo je interesantno vidjeti kako će Ustavni sud donijeti odluku da ide protiv jednoglasne odluke Sabora. Mislim da bi to bio presedan, da donesu odluku da svi zastupnici ne znaju Ustav”, kazao je.

24sata/Danas.hr

Povratak na Net.hr