HRVATSKA SRAMOTA

SVE POPULARNIJE ZAPOŠLJAVANJE KOJIM SE IZRABLJUJU RADNICI: ‘Ne smijem uzeti ni dana bolovanja iako moram na operaciju’

‘Srela sam prije neki dan poznanika koji mi je rekao kako za nužan operativni zahvat ne smije uzeti ni dana bolovanja jer je zaposlen u agenciji koja mu mjesec za mjesecom produljuje ugovor. Možete zamisliti kako je živjeti u takvoj neizvjesnosti! ‘

Angažiranje radnika u Hrvatskoj preko agencija za privremeno zapošljavanje uzima sve više maha. Poslodavci mu pribjegavaju zato što im je mnogo lakše i jeftinije “unajmiti” djelatnika nego ga primiti u stalni radni odnos.

Radnici koji rade na takav način nemaju ugovor s tvrtkom u kojoj rade već s agencijom preko koje su zaposleni. Ta agencija isplaćuje im i plaću. Sam poslodavac agenciji plaća proviziju za radnika. Time izbjegava davanja koja ima prema državi u slučaju zapošljavanja.

Najviše u trgovini, komunikacijama…

Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava iz 2016. godine, preko agencije je poslodavcima ustupljeno čak 19.327. Radnike su na taj način najviše tražili u prerađivačkoj industriji, trgovini, komunikacijama te poljoprivredi i šumarstvu.

U Sindikatu trgovine navode da gotovo svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj na taj način angažiraju dio radne snage, posebice u sezoni. Istodobno u Savezu samostalnih sindikata navode kako je do podataka o takvoj vrsti zapošljavanja unatrag dvije godine teško doći.

Ista samo plaća

“Ovakvo zapošljavanje je zakonski regulirano, no praksa pokazuje kako postoje razni načini da se zakon izigra, naravno, nauštrb radnika”, kaže za Slobodnu Dalmaciju izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj navodeći kao primjer da se djelatnik angažiran posredovanjem agencije ne smije zadržati na radnom mjestu dulje od tri godine, ali da to agencija rješava tako da radnika ustupi drugoj agenciji te mu se da novi ugovor s istim uvjetima.

Prema riječima Miličević Pezelj, iznajmljeni radnik bi trebao imati iste uvjete kao i ostali u tvrtki u kojoj radi, međutim to se odnosi samo na plaću.

“Radnici zaposleni preko agencija nemaju ista materijalna prava zajamčena kolektivnim ugovorom kao oni koji s tvrtkom, u kojoj obavljaju posao, imaju sklopljen ugovor o radu. To se odnosi na regres, božićnice, pitanje godišnjih odmora, bolovanja… Srela sam prije neki dan poznanika koji mi je rekao kako za nužan operativni zahvat ne smije uzeti ni dana bolovanja jer je zaposlen u agenciji koja mu mjesec za mjesecom produljuje ugovor. Možete zamisliti kako je živjeti u takvoj neizvjesnosti! U tim agencijama 99 posto radnika ima ugovor na određeno”, zaključuje izvršna tajnica SSSH.

Povratak na Net.hr