PRIČA IZ LESKOVAČKOG POGONA

STRAŠNI UVJETI: ‘Radnici ipak ne nose pelene, ali kada idu na WC moraju dići ruku i držati je u zraku’

Radnici “Yure” u Leskovcu, tvornice koja je u vlasništvu južnokorejske tvrtke, rade u teškim uvjetima. Ograničen im je odlazak na wc i vremenski i brojčano, pa zbog toga nerijetko prolaze žestoku torturu. Ništa bolja situacija nije ni kad je u pitanju zastoj na traci koji rezultira vikom nadređenih ili odlazak na bolovanje koji kasnije bude ponižavajuć.

Radnicima u “Yuri”, leskovačkom pogonu za proizvodnju kablova za automobilsku industriju nije ni malo lako. Iako tvrde da informacije o tome kako nose pelene jer ne mogu na toalet tijekom radnog vremena nisu istinite, ipak govore kako su njihova radnička prava itekako narušena.

Nije važno je li netko Hrvat, Srbin ili Židov. Mobbing ne bira nacionalnost

Jedan od radnika za Blic je ispričao kako u “Yuri” izgleda osmosatni radni rad. Na traci mora biti 15 minuta prije no što se u 6 ujutro upale strojevi jer tada šefovi daju uputstva za rad i upozoravaju da nitko ne smije napraviti zastoj. Potom kreće bitka za normu. Na pauzu za gablec ne idu svi u isto vrijeme već su podijeljeni u tri smjene.

Poniženje zbog odlaska na bolovanje

Odlazak na toalet posebna je priča. Ne nose pelene kako je to objavljeno u medijima, međutim vjeruju kako je ta priča nastala iz strogih pravila koja imaju. “Ukoliko ima potrebe za odlaskom u WC, mora se podići ruka koja se drži u zraku sve dok te ne vidi voditelj smjene. Dok sam na toaletu mijenja me baš taj vođa smjene. Znajući da će me kritizirati ako se duže zadržim moram žuriti. O velikoj nuždi ni ne razmišljam”, opisuje jedan od radnika prve smjene.

RADNICIMA BRANE ODLAZAK NA TOALET: ‘Izbjegavamo piti vodu, a neki nose i pelene’

“Toleriraju se dva kraća boravka u WC-u, treći je već problematičan, a pri četvrtom nastaje panika i tada već osjetiš mobbing. Tu onda intervenira i menadžer. Okupe se svi oko tebe i prvo pitanje se odnosi na zdravlje. Ako kažeš da imaš želučane probleme, odmah te savjetuju da ideš kod liječnika, ali ako odeš kod liječnika i potom na bolovanje, tvoja fotografija odmah osvane na oglasnoj ploči s podacima o tome kada si otišao na bolovanje. To je za mene vrlo ponižavajuće. Samo sam jednom bio dva dana na bolovanju i nikada više. Radim i pod temperaturom i s gripom”, priča radnik dodajući kako ge je voditelj smjene dva puta jurio po toaletu kada se malo duže zadržao.

“Zbog zastoja na traci toliko su vikali da sam se  tresao kao štap”

Ni situacija u slučaju zastoja na traci nije baš jedna od onih koje si netko priželjkuje.

“Čim se pojavi problem, nalete svi kao rojevi osa na tebe. Korejci se deru na menadžere, menadžeri na šefove, a šefovi još jače i glasnije na nas. To je vrlo ponižavajuće i stresno. U početku sam se tresao kao štap od straha, jer sam odrastao u obitelji u kojoj nikada nije bilo povišenog tona. Danas često dobivam želju da uzvratim istom mjerom, da im kažem da mi nismo stoka i da sve što imaju reći mogu učiniti i mirnije”, priča radnik dodajući kako nakon svakog upozorenja na grešku slijedi pismeno pa otkaz.

Rade i nedjeljom

Radnici “Yure” rade prekovremeno, subotom, pa i nedjeljom. Odluke o radu vikendom se najave dva sata prije završetka smjene, a prihvaćaju se bez pogovora. Radnici s pokretnih traka žale se i na revanšizam. Oni, pak, koji su se usudili pobuniti i pisali peticije te organizirali štrajk danas rade treću smjenu.

ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU: 1.200 očajnika prijavilo mobbing

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr