VELIKI POMACI

STRANE ULAGAČE ODUŠEVILI NAŠI STARTUPI: U ovu su aplikaciju Amerikanci uložili tri milijuna dolara

Inozemni ulagači sve češće ulažu u hrvatske startupe, a statistike pokazuju kako se ta scena itekako razvija. Ipak, problemi još uvijek postoje, no ministrica gospodarstva ističe kako će država poduzetnicima olakšati rad.

Inozemni ulagači sve više ulažu u hrvatske startupe. Jedan među njima je i aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka koju je skinulo 45 milijuna ljudi, a u koju su inozemni fondovi uložili čak tri milijuna dolara.

”Dobili smo to od američkih fondova koji se baš bave edukacijskim tehnologijama i mobilnim aplikacijama”, kaže osnivač startupa Damir Sabol. Riječ je o aplikaciji koja radi tako da usmjerite kameru mobilnog telefona prema matematičkom izrazu i aplikacija će taj izraz riješiti i dati upute kako se korak po korak dođe do tog rješenja.

Prema istraživanju Zagrebačkog inkubatora poduzetništva aplikacija za zadatke iz matematike je najveća prošlogodišnja investicija u hrvatski startup. Ukupno ih je, prema njihovim podacima, bilo u vrijednosti 111,6 milijuna kuna.

Sve više projekata

”Iz tih statistika koje pratimo možemo vidjeti da se ta scena ipak razvija. Dakle, da ima sve više projekata, sve više investitora koji su ih spremni popratiti, investirati”, kazao je za Novu TV suosnivač zagrebačkog inkubator poduzetništva Ivo Špigel.

Potvrđuju to i u mreži poslovnih anđela koji su prošle godine ukupno investirali oko dva milijuna kuna u domaće startupe.

”Ušli smo u jedan pozitivan trend, definitivno. Imamo dovoljno dobru komunikaciju s ministarstvom gospodarstva, vidimo da se rade neke dobre promjene, recimo ovaj popis neporeznih davanja je dobar korak prema rješavanju toga”, rekao je Davorin Štetner, predsjednik udruge poslovnih anđela, no i dodao kako ima još mnogo toga na čemu treba raditi.

”Regulativa koja je zastrašujuća, bezbroj nepotrebnih propisa, pravosudni sustav koji također koči i usporava razvoj”, dodaje Špigel.

Ministrica Martina Dalić navodi kako se, pak, ove godine može očekivati uspostavljanje i instrumenata kroz koje će se ostvariti ono što nazivamo venture capital, ali da se radi i na drugim stvarima. Pritom dodaje kako je prošle godine uloženo i na raspolaganje novoosnovanim tvrtkama stavljeno nešto više od 185 milijuna kuna.

Povratak na Net.hr