Jake riječi

STRANE BANKE: Tužit ćemo državu zbog zakona o kreditima u francima

Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima kojim je ministar Boris Lalovac naumio riješiti problem dužničkog ropstva u koje su upali svi koji imaju kredite u toj valuti (a među kojima je i on sam), krši zakone Europske unije i bilateralne investicijske srpoazume, tvrde neke od najvećih stranih banaka koje imaju podružnice u Hrvatskoj.

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG su u zajedničkom priopćenju najavile da će podići tužbu protiv države bude li Sabor doista donio zakon o konverziji kredita u švicarskim francima po tečaju koji je vrijedio na dan uzimanja kredita kako je najavljeno, piše Bloomberg.

Tužba im “nije pametna”

Taj bi se zakon trebao naći na dnevnom radu Vlade ovaj ili idući tjedan, a Vlada ga definitivno misli poslati Saboru prije nego on bude raspušten, što je najavljeno za kraj mjeseca. Ministar Boris Lalovac je nedavno rekao da će banke imati tri mjeseca da se pripreme kad Sabor donese zakon. On je i zaprijetio bankama da im “nije pametno” dizati tužbu protiv države.

“Ja mislim da se to neće dogoditi, da neće krenuti u tužbe zato što je njima država najveći klijent. Hrvatski građani kroz tu potrošnju plaćaju tim istim bankama skoro 10 milijardi kuna kamata godišnje i mislim da im to nije pametno. Mislim da im taj spor ne bi prošao, ukoliko ja budem ministar i ostane ova vlada. Ukoliko banke krenu s tužbom, naš (Vladin) arsenal je veći”, kazao je Lalovac.

Banke su, međutim, u izjavi koju prenosi Bloomberg izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog razvoja događaja i izjava vladiniih dužnosnika. “Prisilna konverzija kredita pri kojoj se ne uzima u obzir prihodovna situacija i dužnikova sposobnost otplate kredita je ozbiljno retroaktivno miješanje u postojeće ugovore”, upozoravaju strane banke.

Hrvatska udruga banaka u ponedjeljak je objavila kratko priopćenje u kojem se osvrnula na Vladin prijedlog rješenja problema oko švicarskog franka. “Najavljeno socijalno neosjetljivo rješenje pogoduje u najvećoj mjeri interesu imućnijih korisnika kredita, a ne onima koji su lošijeg materijalnog položaja i koji su kreditom doista rješavali stambeno pitanje”, poručili su iz Hrvatske udruge banaka.

Bankari: Vladino rješenje za švicarce pogoduje bogatima, a platit će ga porezni obveznici

Povratak na Net.hr