Što učiniti kad više ne znate kako podmiriti račune?

Prema statističkim podacima u bankrotu se u Hrvatskoj nalazi devet posto građana. No, i bez statistike prostim okom je vidljivo da Hrvate pritišću golemi novčani problemi. Sada kada je još najavljeno i poskupljenje hrane zbog velikih suša, stezanje remena, ako već nije, postat će način života. No, stručnjaci tvrde da za sve oni koji su na financijskom rubu lijeka ima.

Neke od savjeta iznio je dr. sc. Predrag Bejaković s Instituta za javne financije.

1. U slučaju da su se primanja u obitelji smanjila ili da ih u potpunosti zbog gubitka posla više nema, a da istovremeno još uvijek vučete kredit, vrijeme je da odete u banku i dogovorite poček ili reprogram s nižom ratom. Nije jeftino, no bolje je od blokade plaće, ovrha ili gubitka krova nad glavom.

2. Dr. Bejaković predlaže da u slučaju da imate veliki dug po karticama ili revolving zaduženje, pokušate kratkoročni dug zamijeniti dugoročnijim kreditom koji ćete otplaćivati u ratama.

3. Ako kasnite s plaćanjima, prvo podmirujte dug s većom kamatom, piše Večernji list.

4. Kad je riječ o komunalnim dugovima potrebno je raspitati se koji isporučitelj usluge kao što su struja ili voda najduže tolerira kašnjenje plaćanja. Nakon toga prvo platite onom tko će prvi obustaviti isporuku.

5. Riješite se ugovora koji u trenutku preživljavanja postaju luksuz. Primjerice, s osiguravateljem dogovorite privremeno “zamrzavanje” plaćanja police životnog osiguranja.

6. I na kraju smanjite sve rashode koje možete. Primjerice, na posao umjesto autom idite biciklom ili javnim prijevozom, a za gablec si ponesite na posao obrok spravljen kod kuće. Ne naručujte, uštedjet ćete.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr