Raste nezaposlenost

ŠTO SE DOGAĐA U AMERICI? Velike kompanije otpustile više od 200.000 ljudi, najavile još otkaza

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, niskih cijena sirovina i visokog tečaja dolara, u trećem kvartalu najveće američke kompanije ukinule su više od 200.000 radnih mjesta. Najavile su i nova otpuštanja jer ni u 2016. ne očekuju poboljšanje poslovnih uvjeta.

U procjenama budućih poslovnih rezultata, 165 američkih kompanija navelo je da se pribojava loših rezultata uslijed usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Usporedbe radi, prošle godine ovako pesimistična očekivanja imalo je 108 kompanija, a godinu dana prije 97.

Kriv je snažan dolar

Analitičari koji su sudjelovali u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pala za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. Na godišnjoj razini očekuju da će prihodi kompanija biti niži za oko tri posto u odnosu na prošlu godinu.

Lošiji poslovni rezultati američkih kompanija u inozemstvu posljedica su visokog tečaja dolara i slabije konkurentnosti na svjetskim tržištima.

Američki korporativni divovi već su otpustili više od 200 tisuća ljudi, što predstavlja najveći gubitak radnih mjesta od 2009. godine.

Otkaze su dijelili Hewlett Packard, General Electric, biotehnološka grupa Biogen, ali i društvena mreža Twitter.

Drugi pak tehnološki divovi Microsoft, Amazon i Alphabet, nova holding kompanija Googlea, prošli tjedna objavili su da su ostvarilijako dobre poslovne rezultate u trećem kvartalu.

Recesija nije na vidiku

U Americi je dugo vremena rasla zaposlenost. Sad je taj trend zaustavljen. Analitičari nisu previše optimistični ni kada je u pitanju 2016., no, ipak, ne očekuju ulazk svjetskog gospodarstva u novu recesiju.

“Smatramo da je rizik od recesije u globalnom gospodarstvu prilično malen. Ako se cijene nafte i tečaj dolara stabiliziraju, izgledi za mnoge kompanije mogli bi se brzo poboljšati”, kaže Alan Gayle, menadžer u fondu RidgeWorth Investments.

REZANJE TROŠKOVA I POVEĆANJE PROFITA: UniCredit otpušta 10 tisuća zaposlenih

STEZANJE REMENA: Američka vojska otpušta 40 tisuća vojnika

 

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr