Što će biti sa duty-free trgovinama kad uđemo u EU?

Ulaskom Hrvatske u EU način na koji ćemo putovati iz naše zemlje u inozemstvo i obrnuto dobit će neke druge karakteristike od sadašnjih. Putovnice će nam ipak trebati sve dok ne uđemo u schengensku zonu.

No, od srpnja kod svih kontrola putovnica u zračnim lukama, pristaništima ili na autocestama Hrvati će stajati pred šalterima na kojima piše ‘za građane EU’, umjesto kao do sada na izdvojenim punktovima za ‘non EU građane’. Više neće biti ni carinskog pregleda robe po povratku kući jer sve što kupite u zemljama EU i donesete u Hrvatsku, ne podliježe carini, bez obzira o kojoj vrijednosti se radi, piše Slobodna Dalmacija.

No, takav tretman ima i svoju lošiju stranu, a ona znači da više nigdje u zemljama EU-a ne možemo uzimati ‘tax free’ formular i naplaćivati ga kod izlaska iz te zemlje prema Hrvatskoj, jer ćemo se od srpnja zapravo kretati u zajedničkim granicama EU pa nema ni povrata poreza na dodanu vrijednost. Turistički radnici tvrde kako će to utjecati i na njihov promet u trgovinama na malo, jer su prije stranci za kupljenu odjeću, nakit i slično imali pravo na povrat 23 posto onoga što su ovdje platili.

Zračna luka Resnik će izugbiti oko 8 milijuna kuna

To također znači i da će duty-free trgovine također promijeniti svoj način rada: konkretno, cijene u tim prodavaonicama će ostati na istoj razini kao sada, odnosno jednako povoljno za kupce, a razliku će podnijeti sama zračna luka kako ne bi izgubila na prometu, otkrio je Lukša Novak, direktor splitske zračne luke.

“Procjenjujemo da ćemo na taj način izgubiti oko 8 milijuna kuna samo na zaradi duty-free trgovina. Ta zarada je uvijek išla za financiranje izgradnje zračne luke i troškove prema zračnim prijevoznicima”, kazao je Novak.

Povratak na Net.hr