TRAŽE RADNIČKA PRAVA

STJUARDESE I PILOTI CROATIA AIRLINESA IDU U ŠTRAJK: Najveći pritisak na poslodavca napravit će usred turističke sezone?

Piloti, kabinsko osoblje, aviomehaničari i radnici koji se skrbe o putnicima Croatia Airlinesa idu u štrajk. Odlučeno je to na skupštini sindikata Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) koja je održana preksinoć.

Zaposlenici hrvatske nacionalne aviokompanije štrajkat će jer s Upravom nisu dogovorili novi kolektivni ugovor, dok im je stari istekao još lani u prosincu. U svibnju je mirenje sindikata i uprave završeno neuspješno čime su ispunjeni svi zakonom predviđeni uvjeti za organiziranje industrijskih akcija.

Kad će štrajk točno biti organiziran još nije odlučeno jer je, objašnjavaju u ORCA-i, organizacija takve industrijske akcije u aviokompaniji dosta složena pa se može očekivati da će se to dogoditi vjerojatno u srpnju. A to znači usred turističke sezone, kad su zrakoplovi najzaposleniji.

Uprava Croatia Airlinesa zasad o štrajku ne zna ništa pa ga ni ne žele komentirati, piše Večernji list. No, tvrde kako od sutudenog pozivaju socijalne partnere na dijalog i pregovore o kolektivnom ugovoru.

U Croatia Airlinesu posljednji se put štrajkalo u svbnju 2013. kada je rad prekinut na osam dana. Kompanija je zbog toga pretrpjela milijunske gubitke. Tijekom štrajka je dio letova bio otkazan, red letenja je bio djelomično izmijenjen, a putnici čiji su letovi otkazani preusmjeravani su na partnerske kompanije.

Tijekom štrajka propisan je opseg poslova koji se ne smije prekidati, a za prošlog štrajka u Croatia Airlinesu to je bilo 37 posto planiranih letova.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr