PRIJETNJA RADNICIMA?

MIJENJAJU SE PRAVILA O STUDENTSKOM RADU: Dok se sindikalisti i mladi prepucavaju, Ministarstvo ide u akciju

Dok sindikati tvrde kako su studenti nelojalna konkurencija nezaposlenim radnicima te da ih poslodavci iskorištavaju zbog čega predalžu i promjenu zakonske regulative, mladež HDZ-a i HNS-a poručuje kako im ne pada na pamet dozvoliti smanjivanje studentskih prava. Ipak , bez obzrira na sve čini se da će do određenih promjena doći čemu svjedoči poruka iz Ministarstva da se na novom zakonu o studentskom radu – radi.

“U tijeku su konzultacije sa nacionalnim studentskim predstavničkim tijelima kako bi dobili jasne povratne informacije studenata. Također, MZO apsolutno podržava pravo studenata da rade preko Studentskih servisa, a istovremeno ove godine smo udvostručili broj stipendija kako za poticanje studiranja u deficitarnim zanimanjima tako o za studente nižeg socioekonomskog statusa”, poručili su.

HOĆE LI USKORO STUDENTIMA BITI ZABRANJENO RADITI? Odgovor sindikalnih čelnika mnogima se neće svidjeti, a neke će i naljutiti

Domagoj Belak koji je već završio fakultet, ali je tijekom njega radio pa ima iskustva sa spornom problematikom, tvrdi kako on nije bio nelojalna konkurencija jer je obavljao samo poslove koje je kao student smio.

”S obzirom da sam ja kao radnik obavljao samo one poslove koji su bili predviđeni za studente, odnosno oni koji su bili previše kompleksni za njih nisam bio nadležan”, kaže za N1, no sindikati tvrde da poslodavci smanjuju cijenu rada i da im studenti postaju stalni radnici.

”Pritom smuljati i državu da će joj manje platiti, tako da imamo sve više poslova na kojem se zapošljavaju studenti u punom ili nepunom radnom vremenu, ali dugi niz mjeseci, događa se da pojedine poslove dijele dva studenta po 4 sata i to dugi niz mjeseci”, kaže sindikalist Krešimir Sever ističući kako to rade telekomunikacijske i trgovačke tvrtke prije svega.

Iako neki smatraju kako radnici ne bi trebali sretpiti od sudenata jer je tržište rada regulirano i postoje propisi koji uređuju što studenti smiju, a što ne smiju raditi, sindikati navode kako se koristi siva zona u zakonodavstvu pa povremeni poslovi s vremenom postaju stalni. ”Poslodavci su ovdje prepoznali prolaz unutar zakona, jer zakon nije regulirao koliko dugo i na koji način studenti mogu raditi, na drugoj strani zakon o radu je vrlo jasan, on govori o ugovoru o radu”, kaže Sever.

No, na sindikalne prigovore mladež vladajućih stranaka odgovara ujedinjeno. Tvrde kako će se za studenta prava boriti.

Povratak na Net.hr