SIGURNOST NA MORU

SPEKTAKULARAN USPJEH HRVATSKIH GENIJA: Moćni fond investirao milijun eura u domaći startup za brodove

Sentinel, tvrtka iz Vodnjana, potpomognuta investicijom South Central Venturesa od čak milijun eura riješit će problem nedostatka tehnologije koja bi omogućila nadgledanje plovila, posebice kad se ne koriste te učinkovitije upravljanje.

South Central Ventures je fond rizičnog kapitala od 40 milijuna eura koji ulaže u startupe, male i srednje velike tehnološke tvrtke u djelu zapadnog Balkana, a nakon što su uložili milijune eura u dvije hrvatske tvrtke, Agrivija i Bulba, investicija u vodnjanski Sentinel treća je po redu, javlja Netokracija.

“Problem” kojim će se baviti Sentinel uz pomoć SCV-a leži u činjenici da je danas, na globalnoj razini, registrirano više od 30 milijuna rekreativnih brodova te da njihovi vlasnici, kao i tvrtke za najam, nemaju potpuni uvid u njihovo stanje, a imaju i ograničeni uvid u njihovo upravljanje.

Veća sigurnost na moru

Cilj vodnjanske tvrtke je tim rekreativnim brodovima dati povezanost i “pamet” jer, iako je trend povezivosti, primjerice, za domove i cestovna vozila sve veći, na tržištu povezanih brodova postoji nedostatak tehnologije koja bi omogućila nadgledanje plovila, posebice kad se ne koriste te učinkovitije upravljanje. Sentinel tu dolazi kao rješenje – i za održavanje brodovaza privatne vlasnike i za logističke probleme tvrtki za najam brodova tako što podatke pohranjuje online i omogućuje pristup njima na daljinu, navodi Netokracija.

U projekt je uključen i privatni investitor Matej Tomažin, a namijenjen je daljnjem rastu na području Europe, gdje se proda gotovo 30.000 brodova svake godine, što je u skladu s globalnim trendom rasta tržišta od 8% godišnje te širenju na SAD.

Projekt već nagrađivan i prepoznat

Ovaj projekt omogućuje nadgledanje lokacije,  stanja (baterija, itd.) te informacije o upotrebi broda (posjete benzinskim postajama, približno vrijeme dolaska, opasne zone). Posebno je korisno to što obećaju smanjenje troškova održavanja i povećanje sigurnosti brodova, a realizacijom projekta bi se trebao smanjiti i rizik uslijed lošeg vremena ili neispravne opreme.

Ovaj je projekt 2016. godine prema CES Awardsu proglašen najboljim IoT startupom u Hrvatskoj, a u samo prvoj godini poslovanja ostvario je prihod od milijun kuna.

“Većina vlasnika privatnih brodova željela bi imati priliku provjeriti status njihovih ljubimaca kada god to požele. Sentinel donosi u realnom vremenu informacije vlasnicima o njihovim brodovima na njihove mobilne telefone i čini njihov život opuštenijima. Ali Sentinel je mnogo više nego samo udaljeni nadzor u stvarnom vremenu. Omogućuje prikupljanje podataka s brodova i doprinosi povećanju sigurnosti na moru”, izjavio je za spomenuti medij  Jure Mikuž, glavni partner u South Central Ventures.

 

 

 

Povratak na Net.hr