Soros: Njemačka štednja će uništiti EU

Na trodnevnoj konferenciji o sigurnosti u Munchenu, koja je započela u subotu u tom njemačkom gradu, razgovaralo se i o izazovima izlaska iz krize. Talijanski premijer Monti je kazao kako treba ići putem štednje, no s njim se nije složio George Soros.

“Njemačka je ta koja kreditira, ona je glavna u kući i ona je ta koja nameće štednju koja će Europi u najmanju ruku donijeti izgubljeno desetljeće”, rekao je George Soros te pozvao na uvođenje “stimulacija koje će uspostaviti rast”.

Objasnio je da “kriza podriva političku koheziju Europske unije i ima potencijal da je uništi”.

“Sada smo u procesu političke dezintegracije, što će politikom štednje samo biti ubrzano”, kazao je Soros.

Monti upozorio na povratak predrasuda

S njim se nije složio talijanski premijer Mario Monti, koji je protumačio da Europska unija jest “sigurno u procesu jačanja političkog nezadovoljstva među svojim članicama”, ali da je “zapravo u procesu sve snažnije političke integracije”. Naglasio je i da treba nadići razmirice i podjele te da rješenje za krizu mora biti “harmonično”.

Dužnička kriza je na europsku scenu “vratila pogrešna shvaćanja, predrasude – o sjeveru, jugu, velikim i malim zemljama, što je dugoročno gledano daleko opasnije od same krize u eurozoni”, rekao je Monti dodavši da nam u Europi “nije potreban povratak fantoma iz prošlosti”.

“Naravno da je potrebno ići putem štednje, ali tako da se pruži razumna perspektiva bolje budućnosti”, kazao je Monti, a prenosi Associated Press.

specijal-201012070191004-Agonija eura

Povratak na Net.hr