SVE ZA BONITET

SKRIVENI TODORIĆEVI TROŠKOVI – NOVI DETALJI: Nestanak milijardi pretresat će financijski forenzičari

Druga faza kontrole poslovanja Agrokora zahtijevat će provođenje financijske forenzike, a što će se posebno odnositi na tri milijarde kuna računa na ime troškova i obveza koji nisu bili prikazivani u poslovnim bilancima od 2010. do 2015.

Nužno je utvrditi jesu li ti računi i fakture imali pokriće u robi i uslugama ili su služili za “pranje” i izvlačenje novca iz tvrtke te će se morati pokušati objasniti kako su tijekom godina mogli biti skrivani iz bilance, piše Jutarnji list.

TODORIĆ NAJAVIO TUŽBE: Evo što kaže na optužbu da je zamračio 3 milijarde kuna iz Agrokora

Najstariji model prikrivanja troškova

Vlado Brkanić, profesor na RRiF Visokoj školi kaže kako je “povijest prevara u raznim poduzećima počivala upravo na prikrivanju troškova”.

“Ako je u slučaju Agrokora bilo skrivanja računa koji su se odnosili na razne troškove, onda tu i nije bila potrebna neka velika kreativna vještina, već se radi o najstarijim modelima prikrivanja troškova u funkciji poboljšanja boniteta tvrtke. Na taj način se investitorima i kreditorima prikazivalo lažno stanje kompanije, tako da će i oni moći tužiti onoga tko je potpisivao takve bilance”, rekao nam je Brkanić.

Todorić: Sve je sukladno propisima

Ivica Todorić u međuvremenu je na svom blogu, osvrćući se na tri milijarde kuna skrivenih troškova, najavio da će tužiti “osobe koje su određene informacije učinile dostupne medijima kao i osobe koje su takve informacije učinile dostupnima javnosti uz zlonamjernu interpretaciju” za počinjenje više kaznenih djela.

“Za mog upravljanja Agrokorom, sva relevantna dokumentacija knjižena je sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način. Revizori koji su provjeravali i revidirali financijske izvještaje uvijek su transparentno dobivali uvid u svu dokumentaciju koja je bila osnova za izradu financijskih izvještaja i za razliku od ‘neimenovanog izvora’ ja stojim iza toga”, ustvrdio je između ostalog Todorić.

Povratak na Net.hr