Sirijac živi hrvatski san: Otvorio tvornicu, zapošljava 585 radnika

Tiho i bez velike medijske pompe, na samome kraju prošle godine Sirijac Radwan Joukhadar, magistar farmacije, otvorio je svoju prvu tvornicu lijekova u Vukovaru. Danas zapošljava 585 radnika.

Na taj način Radwan Joukhadar, koji već 45 godina živi u Hrvatskoj, postao je ozbiljan igrač uopće u ovoj grani, a prije svega jer je sa tvornicom u Vukovaru zaokružio cijeli proces.

Joukhadar danas ima tvornicu lijekova, ljekarne po cijeloj Hrvatskoj, ali i veledrogerije koje pokrivaju Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Godine 1990. odlučio je otvoriti prvu privatnu veledrogeriju i to u Vukovaru.

“Mnogi su bili iznenađeni kada sam napuštao državni posao i krenuo u ovom smjeru, ali sam imao svoj san i cilj. Vrijeme je pokazalo kako nisam pogriješio”, kaže u razgovoru za Al Jazeeru.

Sirijac kaže da je od početka imao jasnu viziju i cilj. Posao je počeo u Vukovaru s dva radnika, a danas ima tri poslovne jedinice u Hrvatskoj. U Vukovaru, Zagrebu i Splitu, te predstavništva u Sarajevu i Ljubljani.

“Imam i 35 ljekarni po cijeloj Hrvatskoj. Danas zapošljavam ukupno 585 radnika. Rezultati ostvareni u 2013. godini pokazuju kako Medical Intertrade d.o.o., po kriteriju ostvarenog prihoda, zauzima 45, a prema kriteriju novoostvarene vrijednosti 113. mjesto među 500 najvećih kompanija u Hrvatskoj.

Gledajući samo farmaceutski segment, tvrtka se nalazi na petom mjestu temeljem kriterija novoostvarene vrijednosti. Sada smo u Vukovaru otvorili i tvornicu lijekova pod imenom Yasenka, koja je dobila ime po mojoj supruzi Jasenki, koja je oralni kirurg. Tvornica proizvodi sirupe, a svakako želim naglasiti kako želimo proizvoditi lijekove, tablete, kapi, dodatke prehrani, kreme i masti”, kaže Radwan Joukhadar.

Sve će ići u izvoz

Trenutno u tvornici ima 15 zaposlenih, a u budućnosti planira i širenje.

“Yasenka neće nikome u Hrvatskoj biti konkurencija jer ćemo nastojati svoje proizvode izvoziti. Tvornica je moderno opremljena vrhunskom opremom tako da svoje proizvode možemo plasirati na sva tržišta svijeta.

Ona je za mene nešto posebno jer je oduvijek moj san bio otvoriti tvornicu lijekova. Sada sam u tome uspio. Nikada nisam o tome mnogo govorio, ali sam uvijek o tome razmišljao i radio planski, pripremajući teren za budućnost. Kada smo gradili objekt u Vukovaru, gdje su sad smještene i veledrogerija i tvornica, mnogi su mi govorili kako ne trebam objekt od 6.000 kvadrata.

Radnici najveći kapital

Rekao sam – neka se gradi tako kako sam odlučio, ne govoreći nikome o svojim planovima. Oni su se napokon sada i ispunili. Sve u tvornici je izvedeno prema najvišim svjetskim standardima, od uvjeta rada do edukacije zaposlenika, koji su zapravo moj najveći kapital i predstavljaju snagu tvrtke”, ponosan je Radwan Joukhadar.

Radwan Joukhadar rođen je u Alepu, gradu u Siriji. Danas ima i hrvatsko i sirijsko državljanstvo. U Zagreb je došao 1969. kako bih studirao farmaciju. Po završetku fakulteta ostao je u Hrvatskoj i tu je i danas. Nakon fakulteta na kratko se vratio u Siriju, ali ubrzo je opet došao u Hrvatsku i tu ostao.

Jedno vrijeme Joukhadar je radio i u BiH, a onda se preselio u Vukovar koji mu je, kaže, zauvijek ostao u srcu. Prvo je bio šef ljekarne u Borovu, pa nakon toga načelnik vukovarske farmaceutske službe.

Povratak na Net.hr