VEĆINI OPET FIGA

SINDIKATI PITAJU GDJE JE PRAVDA? ‘Poreznom reformom najviše rastu plaće onih koji rade za 10 ili 11 tisuća kuna’

Sindikalisti smatraju kako je neophodno povećati minimalnu plaću, a da najavljena porezna reforma najviše u džep slijeva srednjem sloju kojeg je u Hrvatskoj najmanje, odnosno onima čije plaće iznose 10 ili 11 tisuća kuna.

“Inzistiramo da se minimalna plaća poveća. Minimalna je plaća oko 2450 kuna, a mi želimo da bude oko 3.000 kuna”, izjavio je za N1 predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjećajući kako Vlada uredbom svake godine utvrđuje minimalnu plaću za iduću.

“Ako je u Sloveniji najniža plaća 790 eura, a u Hrvatskoj 390 eura postavlja se pitanje zašto se poslodavci opiru tom povećanju. Država bi poticajima morala pomoći ugroženom sektoru poput drvne industrije. Poslodavci će uvijek reći da su parafiskalni nameti preveliki. Koliko god se oni umanjuju ta razlika nikad ne ide u korist radnika. Ona ide u investicije ili u dobit”, kazao je Novosel.

Najveća primanja –  najveća davanja

Osvrćući se na najavljenu poreznu reformu nove Vlade, Novosel je kazao kako je teško procijeniti koliko će ljudi ona zahvatiti budući kako će konkretno ona izgledati.

“Radnicima s prosječnom plaćom koja iznosi oko 5.600 će biti mala povećanja od 100 do 200 kuna. Najveća povećanja će biti u srednjem sloju koji je vrlo mali. To su radnici koji primaju 10 ili 11 tisuća kuna. Postavlja se pitanje da li je pravedno da se ukida stopa od 40 posto i smanjuje na 36. Mi mislimo da oni koji najviše primaju bi trebali plaćati najviše poreza”, kazao je Novosel podsjećajući kako hrvatski radnici zbog potplaćenosti masovno napuštaju zemlju.

Pritom postavlja pitanje: “Ako netko predlaže i smanjivanje najviše stope poreza s 40 posto ja bi volio čuti pravi razlog za to.”

POREZNA REFORMA: Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

Za veći BDP i veće plaće

Novosel se osvrnuo i na ugovor koji su sindikati sklopili još sa Sanaderovom vladom prema kojim im se umanjene plaće moraju vratiti nakon povećanja BDP-a.

“Kada vam netko umanji plaće 6 posto i kaže vratit ćemo vam to kad BDP počne rasti… Teško je prihvatiti bilo kakav sporazum kad se smanjuju primanja. I sad kad su se stvorili uvjeti makar u statističkim podacima onda svaka odgovorna vlada bi morala postupiti po obavezama koje je naslijedila. Poštivati je jedna priča, a stvoriti financijsku podlogu druga. Prošla vlada je to ignorirala osim dva deklarativna sastanka s Petrovom. Očekujem da sjednemo za stol i da se kaže ‘možemo ovako i u ovom vremenu’, ali se to mora skinuti s dnevnog reda”, rekao je.

Povratak na Net.hr