TRAŽE HITAN SASTANAK

SINDIKALISTI PISALI OREŠKOVIĆU: Neugodno su nas iznenadile neke smjernice vaših reformi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je otvoreno pismo novom predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću u kojem ga upozorava na odstupanja onog što je HDZ govorio u kampanji i potpisao. Razlike pronalaze u smjernicama koje je iznio sam Orešković, ali i o programu koji je za vladajuću stranku napravio Institut u Njemačkoj.

U otvorenom pismu SSSH koje potpisuje Mladen Novosel, a upućeno je Tihomiru Oreškoviću te na znanje dano dvojici potpredsjednika Vlade upozorava se i na nefunkcioniranje GSV-a te ističe kako socijalni dijalog nije prepreka reformama. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

U ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) želim Vam čestitati na povjerenju koje ste pri sastavljanju Vlade dobili od Hrvatskog sabora.

SSSH je najorganiziranija sindikalna središnjica koja okuplja najveće sindikate privatnog sektora (u industrijskoj proizvodnji i uslugama), kao i sindikate javnog sektora. Član je Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC, od 1996.) i Europske konfederacije sindikata (ETUC, od 1998.). SSSH aktivno djeluje na zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava (uključujući i sindikalna kao temeljna ljudska prava) te prava i interesa radnika (među ostalim i kroz kolektivne ugovore na granskoj i razini poduzeća).

VILIM RIBIĆ: Orešković će više brinuti o bankarima nego o građanima

Nastojeći u predizborno vrijeme strankama i javnosti nametnuti teme od interesa za hrvatske radnike i građane, SSSH je, već tradicionalno, objavio Predizbornu platformu SSSH 2015. pod nazivom „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“, koju Vam dostavljamo u prilogu. Predizborna platforma SSSH zagovara novi smjer društveno-ekonomskog razvoja i društvo u kojem svi imaju pravo raditi i od svoga rada dostojanstveno živjeti, a ne preživljavati! Uoči izbora, SSSH se susreo s predstavnicima niza stranaka, kako bi s njima raspravio svoju Predizbornu platformu, te je organizirao i okrugli stol kao oblik predizbornog sučeljavanja. Među ostalima, o sadržaju Platforme se pozitivno usmeno i pisano očitovao i HDZ.

Smjernice IFO-a odstupaju od HDZ-ovih obećanja u kampanji

Stoga nas je neugodno je iznenadilo da nekoliko prioriteta iz Vaše programske prezentacije, kao i iz Ključnih smjernica reformske Vlade, a posebice iz Programa koji je za HDZ pisao njemački IFO institut (čiji dijelovi tek ovih dana cure u javnost, a od kojih ponešto naziremo i u Smjernicama), značajno odstupa od Platforme SSSH i stavova koje je HDZ zastupao tijekom predizborne kampanje. Stoga predlažemo žurno održavanje bipartitnog sastanka na kojem će uže rukovodstvo SSSH imati prilike postaviti Vam pitanja, kao i Vašim suradnicima, te dobiti konkretne odgovore.

Na kraju, kao aktualni predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), koristim prigodu podsjetiti na potrebu da Vlada RH u što kraćem roku imenuje svoje članove ovoga nacionalnog tripartitnog tijela, kako bi sazvali sjednicu na kojoj biste socijalne partnere (udruge poslodavaca i sindikata) upoznali s postavljenim ciljevima razvoja hrvatskog društva i reformama kojima ih Vlada RH planira postići, iskazali način uključivanja socijalnih partnera, te saslušali njihova stajališta i prijedloge.

Socijalni dijalog nije prepreka reformama

Podsjećam kako je GSV prvi puta osnovan 1994. te da u određenom kontinuitetu djeluje od 2000. godine. Njegovim osnivanjem Vlada i socijalni partneri opredijelili su se za socijalni dijalog kao jednu od najvažnijih demokratskih vrednota društva i ključni uvjet održivog i uravnoteženog društveno-ekonomskog razvoja, temeljenog na konsenzusu i dugoročnoj viziji. Unatoč tome, u praksi su funkcioniranje i rezultati socijalnog dijaloga još uvijek daleko od onoga za što su se deklaratorno bile spremne izjasniti sve prethodne Vlade.

Također podsjećam kako socijalni dijalog nije prepreka dogovorenim reformama i povećanju konkurentnosti, kao što se često prikazuje, već upravo suprotno, on ima potencijal postati jednim od ključnih razvojnih alata, kako to dokazuju ekonomski i socijalno najnaprednije europske države.

SSSH je uvijek spreman raditi na realizaciji toga potencijala, ali to se ne može ostvariti bez istinskog partnerstva ostale dvije strane”, stoji u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SSSH Mladen Novosel.

GOSPODARSKE SMJERNICE VLADE: Za problem javnog duga još jedna agencija, a stiže i brdo poreznih rasterećenja

“JA SAM PRESRETAN”: Orešković nakon sastanka u Kitzbühelu iznio svoje planove

Povratak na Net.hr