Bez PDV-a

SAVJETOVANJE U DRŽAVNIM TVRTKAMA: Imaju svoje pravnike, a vanjske plaćaju 120.000 kn

Iako ima svoje pravne stručnjake, državna tvrtka HAC ONC angažirala je putem natječaja vanjsku odvjetničku tvrtku (Odvjetničko društvo Buterin & Posavec) po cijeni od 120.000 kuna bez PDV-a za poslove provođenja reorganizacije Društva, čiji je najvažniji cilj smanjenje troškova i povećanje efikasnosti poslovanja.

Iako su u sustavu državnih tvrtki zaduženih za hrvatske autoceste tri povezane tvrtke, Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), koje su ujedno vlasnici Hrvatskih autocesta Naplate i održavanja (HAC ONC), svejedno nemaju pravnih kapaciteta za provedbu reorganizacije društva, iako je nedvojbeno da imaju na plaći podosta pravnih stručnjaka, piše Novi list.

Na pitanje zašto se uopće angažira i plaća vanjski odvjetnički ured, u HAC ONC-u odgovaraju kako je Uprava Društva utvrdila da je za provođenje reorganizacije potreban pravni tim stručnjaka.

 Žele osigurati neovisnost, profesionalnost i objektivnost

“Kako Društvo nema Pravnu službu, već ima zaposlena tri pravna savjetnika u organizacijskim jedinicama Društva u kojima obavljaju poslove iz njihove nadležnosti, bilo je neophodno ugovoriti uslugu pravnog savjetovanja za realizaciju navedenog zadatka. U izradi novog koncepta reorganizacije Društva sudjelovat će čelnici ustrojstvenih jedinica i pravni savjetnici i isti će koristiti usluge angažiranog odvjetničkog društva,  koje će između ostalog uključivati i sljedeće aktivnosti: analiza postojećih poslovnih procesa, utvrđivanje optimalnog broja izvršitelja na pojedinom radnom mjestu, definiranje kriterija za utvrđivanje viška zaposlenika, utvrđivanje kriterija i parametara plana zbrinjavanja viška zaposlenika, izrada svih pravnih akata i odluka vezano uz otkazivanje ugovora o radu viška zaposlenika”, ističu u HAC ONC-u te dodaju kako se angažmanom  vanjskog odvjetničkog društva želi osigurati neovisnost, profesionalnost i objektivnost pri izradi reorganizacije Društva, što je i uobičajena praksa brojnih trgovačkih društava koje su provodile navedene aktivnosti, čime se smanjuje rizik potencijalnih tužbi nakon provedbe programa i potencijalnih troškova povezanih uz gubitke sporova.

Nepotreban trošak

Da je trošak na odvjetnike sasvim nepotreban, smatra predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji pojašnjava kako je isti odvjetnički ured već radio u HAC-u na poslovima spajanja HAC-a i ARZ-a i osnivanja HAC ONC-a kao zasebne tvrtke.

“Smatram da su naši pravnici iz ova dva postupka svakako već morali naučiti posao i sigurno imaju kapacitet da to sami odrade. Ionako ne očekujemo veće restrukturiranje i preslagivanje tvrtke. Uskoro su parlamentarni izbori i bilo bi neodgovorno ići u taj posao ako ne znamo tko će voditi resor”, kaže za Novi list Stanić i pita se što rade pravni savjetnici iz HAC ONC-a i HAC i ARZ.

Novi list/Danas.hr

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr