Slavko Linić ‘izgubio živce’ i lupao šakom po stolu

Budući da četiri sindikata okupljena oko Ribićeve Matice nisu potpisala izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službenike, Vlada pokreće arbitražu. Što će odlučiti arbitar ostaje vidjeti, najavljuju, idućeg tjedna.

Predstavnici četiri sindikata okupljenih oko Ribićeve Matice izašli su u petak sa sastanka s ministrom Mirandom Mrsićem i nisu potpisali izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora. No, predstavnici ostala četiri sindikata stavila su svoj potpis na dokument koji im je ponudila Vlada. Kako je riječ o sindikatima koji predstavljaju tri od četiri djelatnosti javnih službenika Vlada pokreće arbitražu koja bi prema njihovim prognozama trebala završiti idući tjedan.

U slučaju da arbitar da “zeleno svjetlo” izmjenama TKU-a, zaposleni u javnim službama ostaju bez dvije božićnice i jednog regresa, a oni koji imaju manje od 35 godina staža i bez jubilarnih nagrada. Naknada za prijevoz dokazivat će se računima, a zaposlenici u prosvjeti dobit će dodatak od 2,3 posto tek s prvim siječnja 2013., ali će im se i dalje uplaćivati dodaci od 3, 5, 7 ili 9 posto.

Avberšek: Zaštititi one koji su potpisali

U slučaju da arbitar stane na stranu Matice Vlada će kako bi uštedjela revidirati koeficijent i time svima smanjiti plaće za 10 posto. Istovremeno će prosvjetari ostati bez dodatka.

Spomenka Avberšek po potpisivanju izmjena TKU-a zatražila je od ministra da iznađe način da se u tom slučaju ne kazne oni koji su potpisali dokument.

Linić: Dosta je ove šarade

Zbog “košarica” Vilima Ribića i najave da će nastavnici i profesori od jeseni zbog Kolektivnog ugovora krenuti u blokadu Slavko Linić je u petak, javlja RTL, izgubio živce pa je čak i lupao šakom po stolu.

Sindikalistima je poručio: “Dižite revoluciju, idite u blokadu, ali minusa nema i dosta je ove šarade”.

Povratak na Net.hr