Rješenje za ‘švicarce’ blizu: Evo na koliko se planira fiksirati tečaj

I dok HNB i dalje šuti, cijela Hrvatska čekuju da se guverner Boris Vujčić aktivno uključi. Koliki je problem zaduženih najbolje govori istraživanje Udruge Franak provedeno na 10.000 osoba prema kojem je svaki osmi korisnik kredita u posljednje dvije godine pomišljao na samoubojstvo.

”Ako sad recimo poništimo sve kredite u švicarskim francima i preračunamo ih recimo, to bi najbolje dužnicima odgovaralo, u tečaj eura koji je bio na datum sklapanja kredita onda bi u pravo jedina šteta nastala onim bankama koje su se zadužile u švicarcima da bi izdale kredite u švicarcima i tu štetu treba raspodijeliti na odgovorene osobe. Međutim ukoliko se banke nisu zaduživali u švicarskim francima, a davale su kredite u švicarskim francima ili s deviznom klauzulom u francima onda štete gotovo i nema. Jedina osoba koja zna odgovor na to pitanje je guverner narodne banke, smatra Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Oko 60.000 građana koji imaju kredite u švicarskim francima i dalje čeka konkretno rješenje, odnosno kako umanjiti štetu koju je uzrokovao velik skok tečaja te valute. Po srednjem tečaju HNB-a on iznosi 7,54 kune. Ponedjeljak bi mogao donijeti novi skok pa su rješenja potrebna što prije, javlja HRT.

Zamrzavanje tečaja na 6,39 kuna

U Ministarstvu financija slijede dinamični i brzi pregovori s bankama, a rješenje se može očekivati u tjednu koji je pred nama. Ide se u smjeru da se tečaj franka zamrzne na 6,39 kuna koliko je iznosio u četvrtak, odnosno pokušat će se pronaći rješenje koje neće iziskivati izmjene bilo kakvog zakona. Očekuju aktivnu pomoć HNB-a.

HRT neslužbeno doznaje da Hrvatska narodna banka analizira četiri moguća scenarija pomoći građanima. Kako poručuju, dug koji je od četvrtka do danas narastao za 4 milijarde kuna morat će se riješiti političkom odlukom ako se ne postigne dogovor Vlade i banaka.

Kako je izborna godina, može se očekivati da će se Vlada odlučiti na scenarij koji će najmanje pogoditi građane, a to bi moglo biti fiksiranje tečaja na 6,39 kuna.

Povratak na Net.hr