Rebalans se može napraviti i bez smanjenja plaća

Milanović je izjavio kako premijerka ‘malo izvrće činjenice’ te je pozvao medije da ne potenciraju svađu između HDZ-a i SDP-a koju, po Milanoviću, želi HDZ. Ponovno je progovorio i o rebalansu.

“Možete nekomu reći ‘dobro jutro’, ja mogu na to reći laku noć, ali tu priču nisam počeo ja”, rekao je Zoran Milanović u Starom Gradu na Hvaru. Milanović je to izjavio komentirajući izjavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor u kojoj je ona kritike SDP-a na račun Vlade u vezi rebalansa proračuna iznesene na konferenciji za novinare u prošlu subotu, ocijenila licemjernim, a Milanoviću poručila “dobro jutro gospodinu Milanoviću, dobro da se probudio”.

arti-201008150205006Rebalans ovogodišnjeg proračuna, za što je najavljena izvanredna sjednica Sabora za kraj kolovoza, trebalo je davno napraviti, “a ne govoriti ‘dobro jutro’ jer to može svatko”, rekao je Milanović.

“Oni žele svađu a ja molim medije da to ne potenciraju. Mi smo za dijalog, a ako se HDZ-ovci žele svađati neka se svađaju sami sa sobom”, rekao je i dodao da SDP nije za svađu, nego za konkretne prijedloge koji su izneseni na konferenciji za novinare prije dva dana.

“Čuli smo i jučer od premijerke da je sve o.k., da proračun normalno funkcionira. Ja mogu postaviti pitanje – a čemu onda uopće rebalans. Odgovor je da je ‘rupa’ ogromna, proračun je nerealno planiran u samom startu i nema u Hrvatskoj nikoga, osim HDZ-a, koji to nije vidio”, rekao je Milanović.

U tom je kontekstu predsjednik SDP-a kritizirao način donošenja proračuna za 2010. godinu i “paketa gospodarskih mjera”.

arti-201008140121006″Proračun za 2010. godinu donesen je u sred u ekonomske krize u prosincu 2009. godine i planiran je na gospodarskom rastu kojeg nema i za kojeg svi znaju da se neće dogoditi. Onda, četiri mjeseca nakon što ste usvojili proračun, usvajate paket gospodarskih mjera. I tu gospođa Kosor također malo izvrće činjenice. Mi smo nešto podržali, a nešto nismo, kao i oko ovih mirovinskih fondova – nešto jesmo a nešto nismo. Nešto smo sami predlagali ranije, Vlada je to preuzela, dodala neke druge stvari za koje mislimo da su nerealne i loše – primjerice, odlazak žena u mirovinu u isto vrijeme kada i muškaraca, to je za nas, ako hoćete, i teološko pitanje, naprosto to je krivo”, rekao je Milanović.

Na upit je li moguće donijeti rebalans proračuna bez smanjenja plaća i mirovina, Milanović je kazao kako je “u ovom trenutku to još uvijek moguće”.

“Plaće javnog sektora su održive, ali nije održiva proračunska masa plaća. Masa plaća je previsoka i opterećujuća zato jer se sedam godina zapošljavalo po zavičajno-rođačkim i drugim stranačkim kriterijima”, dodao je Milanović.

Prethodni članci:

arti-201008150205006

arti-201008140121006

arti-201008140102006

Povratak na Net.hr